Alekszej Navalnij újra életjelet adott magáról

Fogva tartása körülményeit bírálta az orosz ellenzéki politikus. 

2021. augusztus 26., 06:32

Szerző:

Fogva tartása körülményeit bírálta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyből egyes részleteket szerdán tettek közzé. Navalnij, aki először adott interjút év elején történt bebörtönzése óta, a többi között azt kifogásolta, hogy minden nap órák hosszat kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket. A 45 éves ellenzéki politikus szerint ez idő alatt tilos számára, hogy olvasson, vagy írjon. „Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod" – nehezményezte.

Az interjúban ismételten kemény szankciókat követelt a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákkal szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nem irányulhatnak az egyszerű orosz lakosok ellen. 

„A Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség" 

– vélekedett Navalnij, aki szerint „előbb-utóbb korrigálják ezt a hibát és Oroszország demokratikus, európai útra fog térni".

A The New York Times szerint összesen 54 kézzel írott lap érkezett hozzájuk újságírók kérdéseire adott válaszokkal. Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren megerősítette, hogy valóban az ellenzéki vezető első interjújáról van szó, mióta a Moszkvától nagyjából száz kilométerre lévő Pokrov városának börtönében raboskodik.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

 

(Kiemelt kép: EPA/YURI KOCHETKOV)