Alacsony részvétel várható a szerbiai választásokon

Elkezdődtek az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választások Szerbiában, alacsony részvételre számítanak 

2023. december 17., 15:14

Szerző:

Vasárnap reggel 7 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szerbiában, előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat tartanak. A 6 és félmillió választópolgár országosan 18 listára szavazhat, míg a Vajdaságban 13 pártlistára adhatja le a voksát. A 250 tagú belgrádi törvényhozásba valamivel több mint 2800 jelölt próbál bejutni. Emellett 65 közép- és dél-szerbiai településen – többek közt a fővárosban is – előrehozott önkormányzati választást tartanak. A részvételi arány várhatóan 50 százalék körül fog alakulni. 10 óráig a jogosultak 10 százaléka adta le a voksát. Aleksandar Vučić szerb elnök már szavazott – írja az Euronews.

,,Nagyon fontos feladatok állnak még Szerbia előtt, ezért abban bízom, hogy meggyőző többséghez jutunk. Remélem a „Szerbia nem állhat meg” szövetség abszolút többséget fog szerezni a parlamentben. Ez fontos előfeltétele annak, hogy Szerbia tovább haladjon a „jólét és siker útján” – nyilatkozta Vučić, miután bedobta szavazatát. 

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség egyedüli magyar pártként indul a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a törvényhozásban, és ezúttal is hasonló eredményre számít. Az urnák este 8 órakor zárulnak, az első eredményekre két órával később lehet számítani.

(Kiemelt képünkön: Aleksandar Vučić szerb elnök leadja szavazatát egy iskolában a helyhatósági és általános választásokon Belgrádban, Szerbiában 2023. december 17-én. Fotó: Samir Jordamovic / ANADOLU / Anadolu via AFP)