Akkora az aszály, hogy korlátozzák a vízfogyasztást

Van, ahol a klímaváltozás már nagyon is érezteti a hatását.

2022. április 12., 12:06

Szerző:

Fél évezredes történetében első ízben korlátozni kényszerülhetnek a vízfogyasztást az 5,6 millió lakosú chilei fővárosban a rekordhosszúságú, 13. éve óta tartó szárazság miatt, írja az MTI.

„Példátlan helyzet alakult ki a 491 éves város történetében, ami miatt kénytelenek vagyunk felkészülni arra, hogy nem lesz elég víz mindazoknak, akik itt élnek” – jelentette be hétfőn a Santiagót és az elővárosait magába foglaló régió kormányzója, Claudio Orrego. A hatóságok négyfokozatú vízkorlátozási tervet dolgoztak ki, amelynek egy enyhébb szakaszában csökkentik a nyomást a vezetékekben,

a legsúlyosabb fázisában azonban rotációs alapon akár 24 órára is elzárhatják a csapot mintegy 1,7 millió ember számára.

Az aszály elhúzódása miatt erősen leapadt a főváros vizének többségét szolgáltató Maipo és Mapocho folyók szintje. A tervek szerint a folyók vízszintjének alakulásától függően döntenek arról, hogy 12-, hat- vagy négynaponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége Chilében, és 2060-ig további 50 százalékos csökkenés mehet végbe az ország északi és középső részén. Ez az első eset a történelemben, hogy Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt.

„Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is” – mondta a kormányzó. A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

(Kiemelt kép: Wolfram STEINBERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)