Akár ufók is lehetnek azok a repülő objektumok, amelyeket évtizedek óta képtelen beazonosítani a Pentagon

Nincs elegendő információ ahhoz, hogy konkrét magyarázatokkal szolgáljanak a jelenségekről.

2021. június 26., 10:22

Szerző:

Az amerikai kormány pénteken közölte, nincs magyarázata a katonai pilóták által látott több tucat azonosítatlan repülő objektumra. A Pentagon pénteki jelentése szerint nem tudják megindokolni azokat a jelenségeket, amelyekről 2004 óta 144 jelentést készítettek. A 144 jelentésből összesen egy jelenséget tudtak azonosítani.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az objektumok földönkívüliek lehetnek

– közölte a BBC. 

A Pentagon jelentését az Egyesült Államok Kongresszusa követelte, miután a hadsereg számos olyan tárgyról számolt be, amelyek beazonosíthatatlanok, és szabálytalanul mozognak az égen. A Pentagon ezután tavaly augusztusban létrehozta az Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoportot, hogy megvizsgálja a jelentéseket. A csoport feladata az volt, hogy „észlelje, elemezze és katalogizálja” ezeket az eseményeket, valamint „betekintést nyerjen” az ufók „természetébe és eredetébe” – nyilatkozta a Pentagon.

Ahogy a 168 óra hetilap legfrissebb számában olvasható, hogy most járt le az a 180 napos határidő, amit még Donald Trump elnök adott a Pentagonnak december végén. Az ügynökségnek így nyilvánosságra kell hoznia az eddig bizalmas információként kezelt aktákat, amelyek az UAP-észlelésekről (Unidentified Aerial Phenomenon/azonosítatlan légi jelenségek) szólnak. Csak az elmúlt húsz év alatt az amerikai légierő pilótái több mint 120 olyan objektummal találkoztak repülés közben, amelyek felbukkanására nem találtak magyarázatot.

Semmi újdonság

A pénteken közzétett időközi jelentés szerint az „azonosítatlan légi jelenségek”, azaz az UAP néven említett 144 bejelentett eset nagy része az elmúlt két évben történt, miután az amerikai haditengerészet szabványosított jelentési mechanizmust vezetett be. A jelentett esetekről ezt nyilatkozták: nincs elegendő információ ahhoz, hogy konkrét magyarázatokkal szolgáljanak a jelenségekről, egyelőre tudományos információk sincsenek.

„Valószínűleg nincs magyarázat az azonosítatlan objektumokra” – áll a jelentésben. Egyesek szerint lehetnek egy másik nemzet, például Kína vagy Oroszország technológiái, más tudósok természetes légköri jelenségekre gyanakodnak. Ilyenek lehetnek például a jégkristályok, amelyek látszódnak a radarrendszereken. Az egyetlen esetet, amelyet „nagy bizalommal” azonosíthattak, „nagy, leeresztő léggömbként” definiálták – áll a jelentésben, amely szerint a beazonosíthatatlan objektumok kihívást jelenthetnek az amerikai nemzetbiztonság számára.

Tanácstalan és aggódó katonák

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 2020 áprilisában tett közzé videókat az azonosítatlan légi jelenségekről, amelyeket állítólag az amerikai haditengerészet forgatott. Májusban a CBS News 60 perc című műsorában két volt haditengerészeti pilóta próbált beazonosítani egy objektumot a Csendes-óceán felett. A pilóták tanácstalanok voltak, egyikük szerint „kis fehér Tic Tac kinézetű tárgy” volt. Alex Dietrich, a haditengerészet korábbi pilótája pedig aggályait fejezte ki a BBC Newsnak.

„Hasonlított a Tic Tachoz, csakhogy nagyon gyorsan és rendszertelenül haladt, és nem tudtuk megjósolni, hogy melyik irányba fog fordulni, vagy hogyan manőverezik.”

(Kiemelt kép: Pentagon. Fotó: STAFF/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.