Ajánlatot tett a Wagner-csoport vezetője az ukránoknak

A Pentagonból kiszivárgott dokumentum szerint Jevgenyij Prigozsin felajánlotta, hogy információkat ad át orosz katonai egységekről, ha az ukránok visszavonják bizonyos csapataikat. 

2023. május 15., 09:44

Szerző:

Ha az ukránok visszavonják csapataikat Bahmutból, Jevgenyij Prigozsin, a zsoldos Wagner-csoport elnöke felajánlotta, hogy orosz egységek helyzetét az ukránok tudomására hozza – derül ki a Washington Post cikkéből, amely a Pentagonból kiszivárgott információkra támaszkodik. Az ajánlatot január végén tehette, és azt javasolta, hogy minél előbb támadjanak a Krím-félszigetet, mert az orosz hadsereg morálja alacsony.  

Két ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Prigozsin kapcsolatban áll az ukrán hírszerzéssel és kaptak is ilyen ajánlatot, azonban kételkednek a Wagner-csoport vezetőjének szándékaiban. Az utóbbi időben Prigozsin és az orosz hadvezetés kapcsolata egyre feszültebbé válik, ugyanakkor az ukránok nem biztosak benne, hogy állná a szavát. 

Prigozsin hónapok óta kritizálja az orosz hadvezetést, mert szerinte nem látja el megfelelő mennyiségű lőszerrel a csapatait, valamint folyamaotsan rossz döntéseket hoznak. 

A kiszivárgott iratok szerint a zsoldosvezér folyamatos kapcsolatban áll az ukrán hírszerzéssel, egyszer még Afrikában is találkozott vezető tisztjeikkel. 

(Kiemelt képünkön: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője. Fotó: @concordgroup_official/AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.