Bahmuti állásaik feladásával vádolja az orosz katonákat a Wagner-csoport vezetője

Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit.

2023. május 9., 13:49

Szerző:

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin az orosz vezérkar szemére szemére vetette, hogy az orosz katonák feladták a bahmuti állásaikat, valamint szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban.
„Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot, akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat” – fogalmazott Prigozsin.

„A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg” – jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását. „Létezik olyan bűn, amelyet az orosz nép tönkretételének neveznek, és egy kis csoport éppen ezt követi el” – egészítette ki.

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt, amelyeket szerinte szándékosan tartanak vissza, a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél. Kedden azt mondta, a kért lőszerek alig tíz százaléka érkezett meg, és bár korábban azzal fenyegetőzött, hogy készek elvonulni, ha nem teljesítik a követeléseiket, üzenetében kijelentette, hogy egyelőre nem adják fel állásaikat.

(Kiemelt képünkön: Jevgenyij Prigozsin. Fotó: @concordgroup_official/AFP)