Aggódik a Német Hírügynökség, bevezetik a gendersemleges híradót Németországban

Az ország nyolc legnagyobb hírügynöksége határozott lépésre szánta el magát. 

2021. június 23., 09:39

Szerző:

A német, az osztrák és a svájci hírügynökségek búcsút intenek a nemi alapokon nyugvó német nyelvhasználatnak. Németországban hétfőn jelentették be a hírt, az ország nyolc hírügynöksége ezentúl leszámol a nyelvben fajsúlyosabban jelen lévő hímnemű többes számmal. A cél, hogy ezentúl nagyobb érzékenységgel viszonyuljanak a kirekesztő nyelvhasználathoz az ügynökségek. A Német Hírügynökség aggályát fejezte ki a hír hallatán - írta a Politico.

A változásért kampányolók szerint az ország kultúrharca teljesedhet most ki a nemsemleges nyelv használatával. A kampányban részvevők szerint a nyelvet úgy kell átalakítani, hogy teret kapjanak a nők és a nem binárisan élők is a nyelvben, azaz a transznemű spektrum olyan nemi identitásai, amelyek nem kizárólag férfi vagy női identitásúnak vallják magukat. A döntés mellett érvelők hangsúlyozzák, kutatások azt mutatják, hogy a nyelv alakítja az emberek világát, ezért fontos ezt a lépést megtenni. 

A kérdésben vannak erősen szkeptikusok is. A gendersemleges híradót ellenzők azt mondják, több szempontból is aggályos lehet a „nyelvújítás”, mert a gendersemleges nyelv használata nehézkes. Szerintük élőbeszédben esetlen kifejezni bármit is, ráadásul nehézkes nyelvhasználat és még olvasni is kényelmetlen. A Német Hírügynökség is ezen az állásponton van, hozzátéve azt is, hogy korosztályok között alakulhat ki komoly szakadék, sokan nem fogják ugyanis érteni a nyelvet. 

„Ha elkezdik használni ezt a típusú nyelvet, akkor gondjaik lesznek az idősebb újságolvasókkal. Ha nem, akkor a fiatalabb munkavállalóikkal és az elektronikus média használóival”.

– mondta Sven Gösmann, Német Hírügynökség (DPA) főszerkesztője. 

A hírügynökségek egyébként  nem vezetnek be radikális változtatásokat.  Az úgynevezett „gendercsillagot" például kihagyják. A csillag lényege, hogy ezzel jelzik a  hím- és nőnemű végződés között, hogy a megszólítás valamennyi társadalmi nemű és nemi identitású élőlényre vonatkozik. Néhány német sajtóorgánum egyébként már megváltoztatta a gendervita miatt a nyelvhasználatát. A DPA főszerkesztője szerint figyelemmel kísérik a nyelvi változásokat, aszerint igazítják a nyelvhasználatot. Hozzátette azt is, tudják hogy a gender nyelvvel merre haladnak, de azt nem, meddig vezet az út. 

(Kiemelt kép: A newsroom a Deutsche Presse-Agentur GmbH szerkesztőségében. Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.