Itt a legújabb amerikai fegyver - lehet rettegni - videó

Végül videón is bemutatták a washingtoni konferencia előtt az Egyesült Államok vadiúj támadó tankját, az Abrams X-et. Ilyen lesz.

2022. október 10., 20:54

Szerző:

Először fog bemutatkozni a csúcstechnikás Abrams X tank, az amerikai hadsereg 2022-es konferenciáján. A tank, amelyről régóta keringenek tervei, egyelőre egy publikált videón látható, és ha minden igaz, a hadsereg összes eddigi lemaradását pótolhatja a szárazföldi támadófegyverzet területén.

Az Abrams X pilóta nélküli toronnyal és és automatikus lőszertöltő-rendszerrel fog rendelkezni, a komputervezérlés pedig négy főről háromra csökkenti le a harckocsi személyzetét, és jóval inkább kiküszöböli a találat utáni haláleseteket is, mint az eddigi modellek.

Mindez azért fontos, mert az Abrams X fejlesztéssel az amerikaiak ebben végül utolérik a legfejlettebb orosz modelleket, ahol szintén nagy mértékű az automatika és háromfős a személyzet. (Igaz, ezekből a tankokból az orosz hadseregnek még viszonylag kevés van).

Ezen kívül, ahogyan a Rakéta magazin fogalmaz, „az alapharckocsi digitális gerince a KATALYST Next Generation Electronic Architecture (NGEA), ami összekapcsolja az összes rendszert, és megkönnyíti a hardver frissítéséket, valamint a szoftver módosítását, hogy a harckocsi lassabban avuljon el, és gyorsabban adaptálható legyen a változó taktikai viszonyokhoz és technológiákhoz.”

Ezenkívül a toronyban felszabadult helyre új eszközök kerültek: támadáselhárító gránátok, aktív védelmi rendszerek, sőt egy 360 fokos látószöget biztosító elosztott rekesznyílású kamerarendszer is.

Ami még ennél is fontosabb, az Abrams X-et hibrid hajtáslánccal szerelik fel, ami az ígéretek szerint hozzávetőleg 50 százalékos üzemanyag-megtakarítást fog majd jelenteni.

(Kiemelt kép: Az amerikai hadsereg bemutatja új tankmodelljét, az Abrams X-et. / Fotó: US Weapons, Youtube)