Rendkívüli – Eltörölték az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatalosan is eltörölte az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

2022. június 24., 16:54

Szerző:

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyet – azt az 1973-as ítéletet, amely alkotmányos jogot biztosított az abortuszhoz – írta a Vox.

A döntéshez vezető út akkor kezdődött, amikor Mississippi állam megtiltotta az abortuszt a terhesség 15. hete után. Az állami törvény sértette a bíróság Planned Parenthood kontra Casey (1992) ügyben hozott döntést, amely szerint a terheseknek joguk van megszakítani terhességüket addig a pontig, amíg a magzat életképes. Samuel Alito bíró véleménye a Dobbs kontra Jackson Women's Health Organization ügyben azonban megdöntötte ezt a mércét és a Roe kontra Wade ügyet is.

Az alkotmány nem biztosít jogot az abortuszhoz, és az abortusz szabályozásának jogköre visszakerül az emberekhez és választott képviselőikhez 

– áll a határozatban.

Mi lesz most?

A Legfelsőbb Bíróság ítéletével az abortusz-kérdés átkerül az államok fennhatósága alá. Az abortuszjogokat támogató Guttmacher Intézet szerint legalább 21 államban már olyan törvények vagy alkotmánymódosítások vannak érvényben, amelyek alapján biztos, hogy a lehető leggyorsabban megpróbálják betiltani az abortuszt. További négy állam pedig valószínűleg a lehető leghamarabb betiltja az abortuszt szövetségi védelem nélkül.

A Legfelsőbb Bíróság döntése előtt végzett közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak széles többsége nem akarta, hogy a Roe kontra Wade törvényt hatályon kívül helyezzék.

A CNN májusi közvélemény-kutatásában az amerikaiak 66 százaléka azt mondta, hogy nem akarják, hogy a Legfelsőbb Bíróság teljesen megváltoztassa a döntést. A CNN 1989-ig visszamenőleg végzett közvélemény-kutatásai szerint a Roe-ügy teljes hatályon kívüli helyezését támogatók aránya soha nem haladta meg a 36 százalékot, vagyis, csaknem 33 éven keresztül az amerikaiak többsége támogatta valamelyest az abortuszt.

A CNN felmérésében az amerikai felnőttek 58%-a mondta azt, hogy ha Roe-t hatályon kívül helyeznék, akkor azt szeretné, ha államuk inkább megengedőbb, mint korlátozó abortusztörvényeket hozna. Mintegy fele (51%) azt mondta, hogy azt szeretné, ha államuk biztonságos menedékhely lenne azon nők számára, akik abortuszt szeretnének, de lakóhelyükön az tiltva van.

De nem mindenki van/volt tisztában azzal, hogy e az abortusz-törvény a saját államát hogyan érintené. A Kaiser Family Foundation májusban végzett felmérése szerint a Roe-ítélet hatályon kívül helyezése után az abortuszt azonnal betiltó államokban élő amerikaiaknak csak 45 százaléka tudta, hogy az adott államban ezt tervezik.

(Kiemelt kép: Abortuszellenes tüntetők ünnepelnek a Legfelsőbb Bíróság előtt Washingtonban 2022. június 24-én, amikor bejelentik, hogy a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Roe kontra Wade ítéletet. Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.