Abdulrazak Gurnah tanzániai író kapja az irodalmi Nobel-díjat

A posztkoloniális irodalom kiemelkedő alkotója decemberben veheti át a díjat.

2021. október 7., 13:27

Szerző:

Abdulrazak Gurnah tanzániai születésű, Egyesült Királyságban élő írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését – írja az MTI.

Az írót a gyarmatosítás hatásainak őszinte, megalkuvást nem ismerő és empatikus bemutatásáért ismerte el a Svéd Akadémia. Gurnah leghíresebb regénye a Paradicsom, amelyet Booker-, Whitbread-díjra, valamint a Los Angeles Times Book Awardra is jelölték.

A díjat a hagyomány szerint december 10-én, az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tervezik átadni, a posztkoloniális irodalom kiemelkedő alkotójának.

(Kiemelt kép: Abdulrazak Gurnah tanzániai születésű regényíró könyvei láthatóak a stockholmi Svéd Akadémián, miután a szerzőt október 7-én bejelentették a 2021. évi irodalmi Nobel-díj nyertesének. Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.