A WHO újabb vizsgálatot szeretne a vírus eredetéről, Kína ellenáll

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vuhani élelmiszer- és állatpiacon is folytatni kell a vizsgálódást, ahol az első megbetegedést rögzítették.

2021. július 18., 07:27

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy végezzenek újabb vizsgálatokat Kínában a koronavírus eredetére vonatkozólag, beleértve az ottani laboratóriumok ellenőrzését is. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója zárt ülésen vázolta fel a kutatás második szakaszának legfőbb prioritásait, amelyek között szerepel azoknak a laboratóriumoknak és a kutatási intézeteknek az átvizsgálása, amelyek a 2019 decemberében megjelent első koronavírusos esetekhez köthető területeken végzik a tevékenységüket – írta a Magyar Nemzet

A WHO-vezette kutatócsoport az év elején négy hetet töltött a közép-kínai Vuhanban. A szervezet és Kína közös tanulmányt mutatott be márciusban, amelyben megírták, hogy a vírus valószínűleg valamelyik állatfajról terjedt át az emberre. Más kutatók és néhány ország, köztük az Egyesült Államok ugyanakkor nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírus egy helyi laboratóriumból szivárgott ki, és további kutatásokat követeltek. Kína viszont abszurdnak tartja a laboratóriumi kiszivárgásról szóló feltételezést, és már többször hangoztatta, hogy a spekuláció terjesztésével csak feltartják a vizsgálatokat. Peking ezért ellenzi a zárt ülésen felvázolt tervet is a nemzetközi kutatócsapat visszatéréséről.

– A vírus eredetének feltárása tudományos eljárás, amelynek függetlennek kell maradnia a politikától. Így elvárjuk Kínától, hogy támogassa a kutatás következő szakaszát is, és osszon meg minden fontos információt az átláthatóság érdekében – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki szerint a további kutatások feladata lenne az is, hogy rangsorolják a földrajzi területeket a koronavírus terjedésének ideje alapján. A márciusban bemutatott tanulmány ugyanis arra is rávilágított, hogy már a vuhani járvány kitörése előtt is létrejöhettek szórványos fertőzések.

 

(Kiemelt kép: Chinese officials depart following a meeting with the World Health Organization (WHO) team investigating the origins of the Covid-19 pandemic at the Hilton Wuhan Optics Valley Hotel in Wuhan, China’s central Hubei province on January 29, 2021. Hector RETAMAL / AFP)