A WHO követeli: ismerjék el végre az országok az összes védőoltást

A járványnak nincs vége - figyelmeztet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

2021. október 27., 06:26

Szerző:

A Covid-19-világjárványnak koránt sincs vége - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti bizottsága. amely felszólította a tagállamokat, hogy ismerjék el a szakosított ENSZ-szervezet által hitelesített valamennyi védőoltást. A 19 szakértőt tömörítő, a francia Didier Houssin vezette veszélyhelyzeti bizottság háromhavonta tart ülést, amelyen értékelik a kialakult helyzetet.

A múlt héten tartott legutóbbi ülés után a bizottság kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozta, hogy "sikerült ugyan eredményeket elérni a Covid-19 elleni védőoltások és kezelések alkalmazásának kiterjesztésével, a jelenlegi helyzet elemzése és az előrejelzési modellek azonban arra utalnak, hogy a világjárványnak még koránt sincs vége". Ugyanez a bizottság javasolta 2020. január 30-án a WHO főigazgatójának a nemzetközi közegészségügyi szükséghelyzet - a legmagasabb járványügyi riasztás - kihirdetését, amit a főigazgató meg is tett.

A kedden közzétett nyilatkozatban a bizottság közölte, hogy a múlt héten egyhangúlag úgy döntött: a világjárvány továbbra is rendkívüli esemény, amely változatlanul károsítja az egész világ lakosságának egészségét, nemzetközi fertőzési kockázatot jelent, veszélyezteti a nemzetközi közlekedés zavartalan működését, és egyeztetett nemzetközi reagálást igényel. A nemzetközi riasztás érvényben maradásának megfelelően valamennyi országnak továbbra is folytatnia kell a védekezést, közte a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések betartatását, az oltást, a gyors diagnosztizálást és kezelést - áll a bizottság közleményében.

A tagállamokhoz intézett ajánlásaiban a bizottság továbbra is ellenzi az oltási igazolások elvét a nemzetközi utazásokban, tekintettel arra, hogy a vakcinákat nem méltányosan osztották el a világban. A bizottság kéri a tagállamokat, hogy "ismerjék el valamennyi, a WHO által hitelesített védőoltást".

A WHO eddig két RNS-hírvivő alapú védőoltást, a Moderna és Pfizer/BioNTech vakcináját, továbbá a Sinopharm és a Sinovac vakcináját, a Johnson and Johnson védőoltását, valamint az AstraZeneca/Oxford oltóanyagának különböző változatait hitelesítette. A Bharat Biotech gyógyszergyár Covaxin nevű védőoltásáról a közeljövőben várható döntés.

A bizottság megismételte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató múlt havi felhívását, amely szerint 2021 végéig minden ország lakosságának 40 százalékát oltsák be. A testület ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a járványra való afrikai reagálás miatt, ahol annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint a legkevesebb a fertőzöttek száma (a világszerte regisztrált 243 millió közül csak hatmillió), nehézségek mutatkoznak a járvány kezelésében.

Huszonkét hónap alatt a koronavírus-világjárványnak közel ötmillió halálos áldozata volt, bár az elmúlt két hónapban világszerte csökkent az új fertőzöttek és halálesetek száma. Az előrejelzések szerint azonban ezen a héten a számok növekedése várható, főként az európai fertőzési görbe tetőzése miatt.

(Kiemelt kép: Genf, 2018. február 7. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO etióp főigazgatója beszámol a szervezet 2017-ben elért eredményeiről és középtávú céljairól a WHO genfi székházában tartott sajtótájékoztatón 2018. február 7-én. (MTI/EPA/Martial Trezzini)