A WHO gyártási jogsértések sorát találta az egyik orosz vakcinagyárban

A WHO aggodalmát fejezte ki az orosz üzemben talált gyártási- és munkakörülmények miatt.

2021. június 23., 21:48

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki az egyik Sputnyik V-gyártó üzemben munka- és gyártáskörülmények miatt, írja a Moscow Times a WHO előzetes jelentése alapján.

A WHO vizsgálatuk során nem találta megfelelőnek a sterilizálás ellenőrzését, továbbá azt írták, keresztfertőzés alakulhatott ki az üzemben. A jelentésben hat gyártási jogsértést emelnek ki, amiket a Pharmstandard nevezetű cég Ufa városában lévő vakcinagyárában találtak. A vizsgálat, amiről a jelentés szól, része annak az eljárásnak, ami eldönti, engedélyezi-e a WHO a készítmény vészhelyzeti alkalmazását.

A Pharmstandard honlapján azt állítja, a WHO semmit nem talált, amiről a cég eddig ne tudott volna. A vállalat közleményében a hat helyett csak négy kihágást említenek. A vállalat szerint csak technikai problémákról van szó, amelyeket már megoldottak. Közölték, hogy az érintett üzemben csak a készítmény fiolákba töltését végzik, magát a vakcinát máshol gyártják, és a WHO az oltás hatásával kapcsolatban nem fogalmazott meg kifogásokat.

Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik via AFP