A WHO felszólalt a vakcinák keverése ellen

Egyelőre nincs elég elérhető információ a különböző gyártókkal rendelkező vakcinák keveréséről.

2021. július 13., 18:56

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa, Soumya Swaminathan azt nyilatkozta, nem tanácsolja a különböző koronavírus elleni vakcinák keverését, mert még nem áll rendelkezésünkre elég információ ezen gyakorlat egészségügyi hatásairól – írja a Reuters

„Ez egy kissé veszélyes trend. Abból elég kaotikus helyzet alakulhat ki, ha az állampolgárok dönthetnek arról, mikor és milyen oltóanyagot kapnak második, harmadik vagy negyedik dózisnak”

– közölte a tudós. 

A WHO Stratégiai Tanácsadó Csoportja júniusban azt mondta, a Pfizert lehet második oltásként beadni AstraZeneca után, amennyiben az eredeti oltóanyag nem elérhető. Az Oxfordi Egyetem AstraZeneca, Pfizer, Moderna és Novovax vakcináinak keveréséről szóló kutatás eredménye még várat magára. 

„A vakcinák keveréséről szóló tanulmányok eredményét még várjuk. Az immunitás kialakulása és a biztonság a két legfontosabb szempont” – írta a WHO egy közleményében. Hozzátették: a közegészségügyi szerveknek kell az oltásokról döntést hozniuk a rendelkezésre álló információk alapján, nem az egyéneknek.

(Kiemelt kép: Simon Maina / AFP)