Vizsgálatot indítottak, mert a tiltás ellenére edzőtáborba mehetett a doppingoló sportoló

Súlyosbodhat az eltiltása.

2021. december 19., 17:55

Szerző:

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indított, mert brit sajtóértesülések szerint állami edzőtáborban tréningezett a kínaiak sztárúszója, Szun Jang, akit doppingvétség miatt nyáron négy év, három hónapos eltiltással sújtottak, írja az MTI.

A Times úgy tudja: Szun nem tartotta be a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletét, és állami fenntartású medencében edzett. A WADA jelezte, hogy kivizsgálja az ügyet, és ha a versenyző valóban vétett a szabályok ellen, akkor súlyosbodhat az eltiltása. A doppingügyben újra eljáró CAS június 22-én négy év, három hónap eltiltást szabott ki Szunra, aki így lemaradt a július 23-án rajtolt tokiói olimpiáról.

A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes gyorsúszó eltiltását tavaly február 28-tól számolják, és elvileg 2024. május 28-án jár le.

A 2024-es párizsi olimpia – amikor Szun 32 éves lesz – július 26-án kezdődik, azaz ha megússza a szintidőket – és a mostani tiltott edzés miatt nem súlyosbítanak –, akkor ott már szerepelhet. Szun doppingügye három évre nyúlik vissza: 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

A FINA felmentő ítélete után Szun még szerepelhetett a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában, amelynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra. A WADA ugyanakkor a CAS-hoz fordult, amely tavaly februárban nyolc évre tiltotta el Kína egyik legnépszerűbb sportolóját. Meglátásuk szerint a minták megsemmisítése indokolatlan volt.

Azonban tavaly decemberben a svájci szövetségi bíróság új eljárásra kötelezte a CAS-t. Az indoklás szerint a Sportdöntőbíróság egyik tagja elfogult volt. Ezzel kapcsolatban az úszó ügyvédjeinek az eljárás során sikerült bizonyítaniuk, hogy a CAS-testület vezetője Kína-ellenes érzelmeket táplál, és erről már a nyilvánosság előtt is véleményt formált. Szun - aki december elsején volt 30 esztendős - abban reménykedett akkor, hogy indulhat a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián. A CAS végül nem nyolc évre, hanem 4 év, 3 hónapra tiltotta el Szunt, akinek 2014-ben egy másik doppingügy miatt már volt három hónapos kényszerpihenője.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.