A volt brit pénzügyminiszter már biztos indulhat a miniszterelnöki posztért

Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter szombatra összegyűjtötte a minimálisan szükséges frakciótámogatást ahhoz, hogy jelöltként indulhasson a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

2022. október 22., 13:50

Szerző:

Sunak a pártvezetői tisztség elnyerésére reális esélyűnek tartott lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását.

A BBC közszolgálati médiatársaság által vezetett listán – amely azokat a frakciótagokat tünteti fel, akik nyilvánosan jelezték, hogy melyik potenciális jelölt mögé sorakoznak fel – szombaton 102 olyan képviselő neve szerepelt, akik Sunak indulását támogatják.

Egybehangzó elemzések szerint három tory politikusnak, Rishi Sunak mellett Boris Johnson volt miniszterelnöknek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek lehet reális esélye az eddigi pártvezető, Liz Truss miniszterelnök csütörtöki lemondásával kezdődött, legkésőbb jövő pénteken befejeződő vezetőválasztási versengés megnyerésére.

Szombatig csak Penny Mordaunt jelezte hivatalosan, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

Boris Johnson azonban Truss lemondása után megszakította karibi vakációját, és szombaton visszatért Londonba. Egyik közeli politikai szövetségese, Sir James Duddridge külkereskedelmi államtitkár a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Johnson neki már jelezte, hogy indulni kíván a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

A BBC szombati összesítése szerint eddig 46 konzervatív alsóházi képviselő jelentette be nyilvánosan, hogy Boris Johnson indulását támogatja, Penny Mordaunt egyelőre 21 frakciótag támogatását szerezte meg.

A szabályok alapján hétfő délutánig lehet jelentkezni a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, és azok a jelentkezők juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását elnyerik.

A 357 fős frakciólétszám legfeljebb három jelölt részvételét teszi lehetővé a vezetőválasztási folyamatban. Ez a létszám azt is jelenti, hogy ha az egyik jelölt mögött 158 vagy ennél több frakciótag felsorakozik, akkor csak két jelölt indulása lehetséges, mivel a harmadik már nem tud legalább száz támogatót szerezni.

Ha hétfőre sikerül három jelentkezőnek egyenként száz  frakciótag támogatását megszerezni, az alsóházi tory pártcsoport egyetlen szavazási fordulót tart, és a versengésből az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja.

Ha az állva maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 170 ezres tagsága gyorsított online szavazási eljárással választja meg közülük a párt új vezetőjét és így a következő brit kormányfőt. E szavazás határideje jövő péntek, így legkésőbb október 28-án új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak.

Az új kormányfő kiléte azonban már hétfőn kiderülhet, ha csak egy jelentkezőnek sikerül száz frakciótag támogatását elnyernie, mert ebben az esetben értelemszerűen nem lenne szükség a párttagság szavazására.

E forgatókönyv megvalósulása esetén – vagyis ha sem Boris Johnson, sem Penny Mordaunt nem tud száz támogató frakciótagot felsorakoztatni maga mögött – hétfőtől Rishi Sunak lenne a Konzervatív Párt új vezetője és az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig Truss ellátja a kormányfői teendőket.

(Kiemelt kép: Rishi Sunak, Nagy-Britannia volt pénzügyminisztere a Konzervatív Párt kampányrendezvényén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én. Fotó: Susannah Ireland / AFP)

Tegnap 17:26

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

2022. december 3., 14:53

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.