A Vatikán felveszi a harcot a rezsimumussal

A gáz- és villanyszámlák kifizetésében nyújt segítséget a rászoruló családoknak a Vatikán a szegények világnapja keretében november 13-án indítuló kezdeményezései között,  közölte a támogatást koordináló Evangelizációs Dikasztérium kedden.

2022. november 8., 18:46

Szerző:

A segítséget igénylők névsorát a plébániák továbbították a Vatikánba. Az evangelizációs tevékenységért felelős hivatal közleménye szerint elsősorban a római egyházmegyében élőkről van szó.Számukat nem hozták nyilvánosságra, de a szintén a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokban például ötezer háztartás részesül.

A szegények világnapját szokás szerint a Szent Márton-naphoz legközelebbi vasárnapon tartják meg, ezt Ferenc pápa vezette be 2017-ben. Vasárnap az egyházfő misét mutat be a Szent Péter-bazilikában, majd 1300 ember vehet részt a vatikáni audienciateremben rendezendő ebéden. A világnapot megelőző héten egymást követik az Evangelizációs Dikasztérium kezdeményezései: jótékonysági szervezetek, élelmiszerláncok, pénzintézetek és biztosítótársaságok együttműködésével tíz tonna tésztát, öt tonna rizst, ötezer liter olajat, lisztet, cukrot, sót és tartós tejet osztanak szét. A pandémia alatti szünet után újraindították a Szent Péter tér oszlopcsarnokánál működtetett egészségügyi ellátást, melyet a Vatikán ingyen biztosít a hajléktalanok és mások számára. Reggeltől estig lehetőség van vérvizsgálatra, influenza és Covid-19 elleni védőoltásra, valamint szívultrahang-vizsgálatra. Egy erre a célra kialakított lakókocsiban TBC- és HIV-szűrést, valamint hepatitisz C-vizsgálatot végeznek.

A dikasztérium emlékeztetett, hogy a Caritas egyházi jótékonysági szervezet adatai szerint tavaly a kevesebb mint hatvanmilliós Olaszországban 5,6 millióan, köztük 1,4 millió gyermek élt szegénységben. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián a szegényeknek dedikált szobrot avat fel a Szent Péter téren. Az embermagasságú bronzszobor egy hajléktalant ábrázol: az őt védő takarót egy galamb emeli a magasba. A szobor a kanadai Timothy Schmalz alkotása.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2022. október 26-án. Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.