A trónörökös feloszlatta a parlamentet Kuvaitban

Kuvait koronahercege szerdán feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választások kiírását ígérte szerdán élőben közvetített televíziós beszédében.

2022. június 22., 17:24

Szerző:

Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös elmondta, hogy a parlament feloszlatását rendeletben fogják véglegesíteni, az előrehozott választásokat pedig a következő hónapokban tartják. Mint mondta, a belpolitikai helyzetet nézeteltérések és önös érdekek szakítják szét. Az alkotmány szerint a parlamentet az emír oszlathatja fel, aki a koronaherceg beszéde előtt azt mondta, a trónörökös az ő nevében beszél 

A kormány valamivel több mint két hónapja nyújtotta be lemondását, megelőzve azt a bizalmatlansági szavazást, amellyel a parlament a miniszterelnök eltávolítását akarta elérn 

A parlament és a kinevezett ügyvivő kormány között továbbra is fennálltak azok a konfliktusok, amelyek a kulcsfontosságú kuvaiti gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását akadályozták. Az ellenzék tagjai a napokban obstrukciós tevékenységekkel igyekeztek nyomást gyakorolni a koronahercegre, hogy új miniszterelnököt nevezzen ki az átmeneti kormányfő helyére.

Az előrehozott választások pontos időpontját még nem jelölték ki. 

Kuvaitban nincs ugyan többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában; törvényeket fogadhat el és vétózhat meg, számon kérheti a minisztereket és bizalmi szavazást tarthat a kormány tagjairól is.

(Kiemelt képünk: A kuvaiti trónörökösnek kijelölt Misál el-Ahmad al-Dzsábir al-Szabáh parlamenti eskütételén Kuvaitvárosban 2020. október 8-án. Misál el-Ahmad al-Dzsábir a szeptember 29-én 91 éves korában elhunyt Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir al-Szabáh sejk, kuvaiti emír testvére, a kuvaiti nemzeti gárda főparancsnok-helyettese. Fotó: MTI/EPA/Nufal Ibrahim)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.