A török állami hírügynökség szerint Erdogan vezet

Az ellenzéki polgármesterek azt mondják a törököknek, hogy az ő jelöltjük vezet.

2023. május 14., 20:26

Szerző:

Különböző hírügynökségek különböző részeredményeket közölnek a török választásokról, – írja a BBC.  Az Anadolu (AA) török állami hírügynökség a megszámlált szavazatok csaknem 44%-a alapján, Erdogan elnök 52,4 százalékkal előzi meg Kilicdaroglu ellenzéki jelöltet (41,7 százalék). Az Anka, egy magánkézben lévő hírügynökség szerint – amely köztudottan közelebb áll az ellenzékhez–, Kilicdaroglu 47,4 százalékkal, Erdogan pedig 46,8 százalékkal vezet az összesített szavazatok 31,3 százaléka alapján. Az állami  hírügynökség korábban hozta nyilvánosságra Erdogan győzelmét, mint az ellenzéki területek. Az ellenzéki polgármesterek azt mondják a törököknek, hogy jelöltjük vezet. Ankara polgármestere , aki a fő ellenzéki párt tagja, kijelentette, hogy jelenleg Erdogan riválisa, Kemal Kilicdaroglu „előnyben van a versenytársnál... Jelenleg a valós információink vannak”. Isztambul polgármesterét itt sokan potenciális készülő elnöknek tekintik. Ezúttal is indulhatott volna, de a vádemelés veszélye fenyegetett, így hat ellenzéki párt megegyezett Kilicdarogluban.

Omer Celik, Erdogan AK Pártjának szóvivője azt mondta, hogy a részvételi arány rekordszintet ért el a mai választásokon, de további részleteket nem közölt. Az állami hírügynökséggel kapcsolatos állításokra is reagált, miután az ellenzék kétségbe vonta a számadatok közzétételének módját. „A szavazatok számlálása az átláthatóság jegyében folytatódik. Most meg kell várnunk az eredményeket. Az ellenzék szóvivői az állam hivatalos hírügynökségét hibáztatják az eredmények eltorzításáért. Ez a nemzeti szuverenitás figyelmen kívül hagyása.”

(Kiemelt képünkön: Egy AKP-szurkoló Recep Tayyip Erdogan török elnök portréját tartja, miközben a választási eredményekre vár Isztambulban 2023. május 14-én. Fotó: Umit Turhan Coskun / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.