A török alkotmánybíróság elrendelte két bebörtönzött újságíró szabadon bocsátását

2018. január 12., 14:25

Szerző:

Érdekes megosztottságot mutat a török alkotmánybíróság és a kormány álláspontja az alapvető jogokat illetően.

Tegnap jelentette be az Anadolu török állami hírügynökség, hogy a török alkotmánybíróság jogsértésre hivatkozva csütörtökön elrendelte két bebörtönzött török újságíró, Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését. Mindkettőjüket a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások keretében helyezték előzetes letartóztatásba. Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé az összeesküvésért. Alpayt azzal vádolták, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését. Alpay korábban a Gülen-mozgalomhoz kötödő legnagyobb napilapnál, a Zamannál dolgozott, amelyet a puccskísérletet követően bezárattak.

Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett. Az NTV török hírtelevízió úgy vélekedett, hogy a határozat több tucat hasonló perben precedens értékű lehet.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban kijelentette, hogy a terrorizmus "nem magától terem", "kertészei" a vezércikkírók, véleményvezérek. "Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt" - fogalmazott Erdogan.

Ennek ellenére, ahogy mi is megírtuk, szerdán Recep Tayyip Erdogan elnök a „dolgozó újságírók” napján a sajtószabadság úttörőjeként említette a török sajtót. A valóság viszont az, hogy Törökországban a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

A török kormányszóvivő ma Twitteren kommentálta az alkotmánybíróság döntését.

– A török alkotmánybíróság átlépte az alkotmány és a törvények szabta határt, amikor csütörtökön elrendelte két bebörtönzött török újságíró szabadlábra helyezését - írta Bekir Bozdag török kormányszóvivő pénteken a Twitteren.

Bozdag bejegyzéseiben kiemelte: egyéni jogorvoslati kérelmek elbírálásakor az alkotmánybíróság nem viselkedhet fellebbviteli bíróságként és nem is hozhat olyan jellegű döntést. Ebben az esetben az alkotmánybíróság a bűncselekmény létrejöttét és a per bizonyítékait is felülvizsgálta - mutatott rá a kormányszóvivő.

Szintén ma jelentette be a hírügynökség, hogy visszavettek munkahelyére 1823, korábban elbocsátott közalkalmazottat Törökországban egy pénteken megjelent törvényerejű rendelet értelmében. Az érintetteket a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében azért küldték el állásaikból, mert állítólag felhasználói voltak annak a Bylock nevű titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül Ankara szerint az összeesküvést is szervezték.

A beszámoló szerint ugyanakkor 262 állami dolgozót menesztettek munkahelyéről, amiért közvetlenül vagy közvetve, de a nemzetbiztonságot veszélyeztető módon kapcsolatban állt Gülen mozgalmával. 214 embert a közigazgatásból, 48-at pedig a haderőtől bocsátottak el pénteken.

Akiket kirúgnak, nem dolgozhatnak többé állami intézményben, a munkájukhoz köthető esetleges engedélyeiket bevonják, továbbá szolgálati lakásukból 15 napon kiköltöztetik őket, és érvénytelenítik útlevelüket.

Az újabb törvényerejű rendelettel a dél-törökországi Hatay tartományban egy televíziós és egy rádiós csatornát is bezártak terrorpropagandára hivatkozva. Az állam a két sajtóorgánum mindennemű tulajdonát lefoglalja.

A török kormány a 2016-os puccskísérlet óta egyebek mellett törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot. Másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el munkaköréből, száznál is több médiaintézményt pedig bezártak.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatóján bejelentette: újabb három hónappal, immár hatodszor is meghosszabbítja majd Törökország január 19. után a rendkívüli állapotot.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.