Az amerikai hírszerzés több korábbi feltételezést is alátámasztott

Az újonnan nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési adatok szerint, az orosz invázió gyakorlatilag leállította az ukrán kikötőkben folyó tengeri kereskedelmet, ezzel elvágva Ukrajna egyik legfontosabb exportcikkét, ezzel kockáztatva a globális élelmiszerválságot. 

2022. május 25., 10:10

Szerző:

A háború februári kitörése óta eltelt hónapokban Oroszország „hatékony blokádot” hozott létre a Fekete-tenger északi részén egy amerikai tisztviselő szerint, aki a névtelenségének megőrzése mellett a CNN-nek átadott egy titkosítás alól feloldott térképet a régióról. 

A térkép az ukrán kikötőbe érkező és onnan induló hajók sűrűségét elemzi a konfliktus kezdete előtt és után, mutatva , hogy az invázió kezdetétől teljesen visszaesett a Fekete-tenger és az Azovi-tenger kikötőibe irányuló kereskedelmi forgalom. Egy másik térképen az ukrán partoknál csoportosuló orosz haditengerészeti hajók sűrűsége látható. Az amerikai tisztviselő szerint a térképek az „aktivitás melegágyát” mutatják be. A tisztviselő megjegyezte, hogy Ukrajna adja a világ búzakivitelének mintegy 10 százalékát, amelynek túlnyomó többsége a fekete-tengeri kikötőkben hagyja el az országot. 

A háború előtt Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukorica- és ötödik legnagyobb búzaexportőre volt az amerikai külügyminisztérium szerint. A világ búzakereskedelmének csaknem 30 százaléka csak Oroszországból és Ukrajnából származott.

A CNN a múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei tárgyalásokat folytatnak arról, hogyan lehetne biztonságos szállítási útvonalakat kialakítani az Ukrajnából származó gabonák részére. A CNN által hétfőn közölt új műholdfelvételek alátámasztják az ukrán állításokat, miszerint Oroszország a kereskedelmi kikötőkben álló gabonaraktárakat is kifosztja. 

(Kiemelt képünk: Odessza, 2022. április 5. Aknaveszélyre figyelmeztető tábla a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban 2022. április 5-én. Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko)

 

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.