Az amerikai hírszerzés több korábbi feltételezést is alátámasztott

Az újonnan nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési adatok szerint, az orosz invázió gyakorlatilag leállította az ukrán kikötőkben folyó tengeri kereskedelmet, ezzel elvágva Ukrajna egyik legfontosabb exportcikkét, ezzel kockáztatva a globális élelmiszerválságot. 

2022. május 25., 10:10

Szerző:

A háború februári kitörése óta eltelt hónapokban Oroszország „hatékony blokádot” hozott létre a Fekete-tenger északi részén egy amerikai tisztviselő szerint, aki a névtelenségének megőrzése mellett a CNN-nek átadott egy titkosítás alól feloldott térképet a régióról. 

A térkép az ukrán kikötőbe érkező és onnan induló hajók sűrűségét elemzi a konfliktus kezdete előtt és után, mutatva , hogy az invázió kezdetétől teljesen visszaesett a Fekete-tenger és az Azovi-tenger kikötőibe irányuló kereskedelmi forgalom. Egy másik térképen az ukrán partoknál csoportosuló orosz haditengerészeti hajók sűrűsége látható. Az amerikai tisztviselő szerint a térképek az „aktivitás melegágyát” mutatják be. A tisztviselő megjegyezte, hogy Ukrajna adja a világ búzakivitelének mintegy 10 százalékát, amelynek túlnyomó többsége a fekete-tengeri kikötőkben hagyja el az országot. 

A háború előtt Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukorica- és ötödik legnagyobb búzaexportőre volt az amerikai külügyminisztérium szerint. A világ búzakereskedelmének csaknem 30 százaléka csak Oroszországból és Ukrajnából származott.

A CNN a múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei tárgyalásokat folytatnak arról, hogyan lehetne biztonságos szállítási útvonalakat kialakítani az Ukrajnából származó gabonák részére. A CNN által hétfőn közölt új műholdfelvételek alátámasztják az ukrán állításokat, miszerint Oroszország a kereskedelmi kikötőkben álló gabonaraktárakat is kifosztja. 

(Kiemelt képünk: Odessza, 2022. április 5. Aknaveszélyre figyelmeztető tábla a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban 2022. április 5-én. Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.