A tengerbe lökik a menekülteket az embercsempészek

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.

2023. november 30., 14:17

Szerző:

A hatóságok tájékoztatása szerint a vízi járművön összesen 35-en utaztak, többségüket sikerült kimenteni a helyiek segítségével, akik a partról szemtanúi voltak a történteknek. 

A helyszíni beszámolók szerint a Cádiztól délre található Camposoto partszakaszon egy nagy sebességű motorcsónakból lökték ki, vagy kényszerítették vízbeugrásra az embereket. 

Majd mintegy kilenc kilométerrel délebbre, a Sancti Petri nevű strandnál, ugyanez megismétlődött a még fedélzeten maradt nyolc emberrel. 

Az illegális bevándorlók arról számoltak be, hogy az embercsempészek késsel fenyegették őket. Mentőmellényt nem kaptak, és sokan közülük nem tudtak úszni sem. Hárman kihűlés miatt kórházba kerültek. 

A hatóságok szerint nem először fordult elő hasonló eset, de új jelenséggel állnak szemben; az ilyen típusú, nagy sebességű, motoros gumicsónakokat általában kábítószercsempészetre használják, de a térségben zajló, a drogkereskedelem felszámolására irányuló rendőrségi akciók hatására ezek a hálózatok úgy tűnik, hogy „diverzifikálják” tevékenységüket. 

A spanyol belügyminisztérium kéthetente frissülő adatai szerint idén november közepéig 47 ezren érkeztek illegálisan az ország területére, 62 százalékkal többen mint tavaly ugyanebben az időszakban. 

A legtöbben, 32 ezren az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigeteken értek partot, kétszer annyian mint a múlt évben. 

A nagy távolság és az erős áramlatok miatt ezt a migrációs útvonalat tartják a legveszélyesebbnek a spanyol hatóságok, ám épp ezért nehezebben is ellenőrizhető mint a Földközi-tenger nyugati szakasza.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az illegális bevándorlás elleni tiltakozásként írt graffiti, a tenerifei Cabezo Beach-en 2021. január 9-én. A 47 menekült hajója 2021. január 5-én hajnali 4.30-kor érkezett az El Medano strandra, a fedélzetén 25 férfival, 1 nővel, 17 gyermekkel, valamint 4 halottal. Fotó: Sabine Jacob / NurPhoto / AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.