Tiborczék terjeszkedése miatt tüntetnek Szlovéniában

A tiltakozók piros-fehér-zöldre festették a törvényhozás épületét. 

2022. február 8., 12:19

Szerző:

Az elmúlt napokban Ljubljanában és más szlovén városokban is tüntettek „Szlovénia kiárusítása” ellen. A forrongás azután kezdődött, hogy az ottani sajtó arról írt, a magyar kormányközeli elit kezébe kerülhet egy nagymúltú idegenforgalmi lánc – írja a 444.hu. Az egyik demonstráció során még a törvényhozás épületét is piros-fehér-zöldre festették.

A hírek szerint a Száva-csoportot névlegesen a budapesti Atlantis Property fogja megvásárolni. Vezetője Komonczi Zsolt lesz, akinek neve onnan lehet ismerős, hogy több üzletben, például egy visegrádi hotelberuházásban és egy budapesti szállodafejlesztésben is kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz. De régi üzlettársa Szivek Norbertnek, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezetőjének is. Az üzletet a Jellinek Dániel tulajdonában álló Diófa Alapkezelő finanszírozhatja. Az üzletember korábban Tiborcz részesedését vásárolta meg az Appeninn ingatlancégben, másik cégén, az Indoteken keresztül pedig részt vehet a Budapest Airport visszavásárlásában is. Sőt: a Diófa nemrég még Vida József tulajdonában volt, aki a Takarékbankot és a TV2-t irányítja.

A szlovén sajtó szerint tehát a Száva-csoportra NER-közeli üzletemberek tehetik rá a kezüket. Ide tartozik három muravidéki termálfürdő, több tengerparti nyaralóhely, összesen 18 szálloda, öt apartmankomplexum, öt aquapark, tíz wellnesközpont, három egészségügyi központ, négy kemping és két luxuskemping is. 

A 444 úgy tudja, hogy az államnak elővásárlási joga van de a jelek szerint inkább kivonul a tulajdonosi körből: a Száva már nem szerepel a szlovén állami turisztikai holdingban, és a nemzeti vagyonkezelő új gazdálkodási terve alapján az értékesítése is lehetséges. Vagyis úgy tűnik, a választásokra készülő Jansa-kormány is segíti a cég NER-közelbe kerülését.

(Kiemelt képünk: Kidričevo, 2020. október 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) könyökérintéssel köszöntik egymást a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletétele előtt Kidričevóban 2020. október 14-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.