Hosszú kihagyás után ismét tárgyalt a szíriai elnök az Egyesült Arab Emírségekben

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, ahol egyebek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Mohamed bin Zájid Ál Nahajan államelnökkel.

2023. március 19., 16:20

Szerző:

Az emírségek hírügynöksége szerint Mohamed bin Zájid Ál Nahajan a repülőtéren fogadta Aszadot és feleségét, Aszmát. A szíriai elnököt hitvesével közösen később katonai tiszteletadás mellett fogadták a fővárosban, Abu-Dzabiban található elnöki palotában.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan később Twitter-oldalán arról írt, hogy „pozitív és konstruktív megbeszélést folytattak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről”. Hozzátette: megvitatták a szíriai, illetve térségbéli helyzet stabilizálására irányuló együttműködés javításának a kilátásait is.

A polgárháború 2011-es kitöréséhez vezető tüntetések vérbe fojtása nyomán a damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból. Aszad ugyanakkor a február 6-i – több ezer halálos áldozatot követelő – földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet, köszönhetően az arab államok segítőkészségének.

A természeti katasztrófa nyomán az emírségek külügyminisztere Damaszkuszba látogatott. Az Arab-öböl menti ország ezen felül segélyszállítmányok tucatjait indította Szíriába. Az Egyesült Arab Emírségek már hosszabb ideje a kapcsolatok rendezésére törekszik. Aszad 2022 márciusában látogatott utoljára Abu-Dzabiba. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit – Oroszországot és Iránt – látogatta meg.

(Kiemelt képünk: A szíriai elnöki sajtóiroda által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai államfőt (b) fogadja
Mohamed bin Zájid an-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke Abu-Dzabiban 2023. március 19-én.
Fotó: MTI/EPA/Szíriai elnöki sajtóiroda)