A szerb elnök szerint Putyin döntése teljesen megváltoztatja a világrendet

Sorra reagálnak az európai kormányfők arra, hogy Oroszország elismerte az ukrajnai szakadár területek függetlenségét. 

2022. február 21., 22:25

Szerző:

Ann Linde svéd külügyminiszter mikroblogján szintén határozottan elítélte Putyin döntését a szakadár ukrajnai területek függetlenségének elismeréséről. A lépést a nemzetközi jog és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodások megsértésének nevezte.

Karl Nehammer osztrák kancellár szintén azt mondta, hogy Putyin döntése a minszki megállapodások megsértését jelenti, és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló diplomáciai erőfeszítések mért csapásként értelmezhető.

Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi Pink Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Putyin döntése teljességgel megváltoztatja a világrendet.

„Ez a döntés teljességgel felborítja a globális biztonsági rendszert, és a biztonságpolitikai rendet is. Ez a helyzet fogja feltehetőleg a legkomolyabb kihívást jelenteni számunkra az elkövetkező 10-20 évben. Változik a világrend” – hangsúlyozta a szerb államfő.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart 2021. május 17-én. Fotó: John Thys / Pool/AFP)

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.