A svéd védelmi miniszter elmondta, miért lenne jó a NATO-csatlakozás

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter szerint a teljes északi régió védelmi képességei megerősödnének a 

2022. május 10., 11:28

Szerző:

Az északi régió védelmi képességei megerősödnének, ha Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz, mert a szövetség keretein belül lehetővé válna a közös védelmi tervezés – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a svéd rádiónak nyilatkozva kedden.

A kormányzó szociáldemokrata párt politikusa hozzátette: ha a két ország csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez, akkor támaszkodhatnak egymás erősségeire, és teljesen kiegészíthetik egymást.
    

„Ennek hatására együtt erősebbek lehetünk”

– hangsúlyozta Hultqvist, aki mindazonáltal eddig szkeptikus volt Svédország NATO-tagságát illetően, és a rádióinterjúban sem árulta el, hogy mi a jelenlegi személyes álláspontja. Svédország már korábban védelmi megállapodásokat kötött szomszédjaival az északi régióban. A szociáldemokraták május 15-én döntenek arról, hogy módosítanak-e évtizedekre visszanyúló, hagyományos politikájukon, amely szerint ellenzik Svédország NATO-tagságát. Ha a módosítás mellett döntenek, akkor Stockholm szinte biztosan kérni fogja felvételét a harminc országból álló szövetségbe.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja nyomán Svédország és Finnország átértékelte eddigi biztonságpolitikáját. Sauli Niinistö finn elnök a várakozások szerint a héten bejelenti: támogatja, hogy országa csatlakozási kérelmet nyújtson be a NATO-hoz. Az északi országok közül Dánia, Norvégia és Izland már tagjai az észak-atlanti szövetségnek.

(Kiemelt kép: Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagországainak zászlói a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt Brüsszelben, 2021. október 21-én. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.