A nép döntött: kísérletezzenek csak tovább állatokon

A svájciak lemosták az állatvédelemre szavazókat.

2022. február 13., 20:37

Szerző:

79-21 százalékos arányban leszavazták a svájci polgárok az orvosi célú állatkísérletek betiltását a vasárnap rendezett népszavazáson – számolt be a Reuters hírügynökség. Ugyanezen referendumon a polgárok ugyanakkor a cigarettareklámok szabályainak szigorítását elfogadták.

A népszavazást kezdeményező állatvédő csoportok az állatokat is involváló kísérletek leállítását akarták elérni, de az ország erős gyógyszeripari lobbijának ellenállásán elakadtak.

Ezek a lobbicsoportok azzal érveltek, hogy egy ilyen tiltás ártana az ország gazdaságának.

(Kiemelt kép: Egy zootechnikus laboratóriumi patkányt tart a kezében 2022. január 18-án a Genfi Egyetemen. fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.