A spanyol katolikus egyház szexuális visszaéléseiben több száz pap is érintett lehet

A pápa is megkapta a feltáró anyagot.

2021. december 19., 18:48

Szerző:

Nyolcvan évre visszamenőleg vizsgálja ki a spanyol katolikus egyház a papok által elkövetett szexuális visszaélések vádjait – közölte az El Paíse. A spanyol napilap a napokban tette közzé közel hároméves oknyomozásának eredményét.

A Telex azt írja a Reutersre hivatkozva, hogy 251 pap, valamint több egyházi intézmény vezetője szexuális visszaéléseket követett el gyermekek ellen. Legalább 1237 áldozatról tud az El País, de ez szerintük a további nyomozások során több ezerre is emelkedhet a számuk.

A legrégebbi ügy 1942-ben, a legfrissebb pedig 2018-ban történt a lap szerint, az ügyekben pedig érintett 31 vallási rend, valamint Spanyolország 70 egyházmegyéje közül 31. Bár a lap nem tette közzé oknyomozásának minden eredményét, azt írták, hogy tudósítójuk december 2-án egy 385 oldalas dossziét adott át ezekről Ferenc pápának, miközben az egyházfő Rómából Ciprusra repült több újságíróval együtt.

Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője megerősítette, hogy a pápa megkapta a dokumentumokat, és továbbította azt az „illetékes szerveknek, hogy a hatályos egyházi törvényeknek megfelelően járjanak el”. A vizsgálatot a Spanyol Püspöki Konferencia végzi, együttműködésben a vatikáni Hittani Kongregációval. A mostani egyházi törvények szerint a spanyol püspököknek tájékoztatniuk kell a polgári hatóságokat a visszaélések gyanújáról.

Az elmúlt években egyre több országban lett kiemelt téma az egyházon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések, zaklatások sorozata, melyeket évtizedekig titkoltak a katolikus egyház egyes vezetői. Ferenc pápa viszont reformot hirdetett a visszaélések kivizsgálása ügyében, szerinte ugyanis csak úgy élhet túl a katolikus egyház a 21. században, ha szembenéz „ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér”.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt a koronavírus miatt lezárt vatikáni Szent Péter téren 2020. április 10-én. Fotó: MTI/AP pool/Andrew Medichini)

 

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.