A Russia Today kamuzik arról, hogy Zelenszkij elhagyta Kijevet

Olyan béna fake newst terjesztenek, mint ide Lacháza.

2022. március 16., 14:46

Szerző:

Az orosz médiumok, köztük a Russia Today, tévesen állítják, hogy a múlt hónapban rögzítették azt a videót, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 13-i látogatása látható egy kijevi kórházban, ezzel felerősítve azokat a találgatásokat, hogy az elnök elmenekült az országból – írja a France24.

Egyes orosz médiumok, köztük az Európai Unióban március 3. óta elérhetetlen Russia Today televíziós csatorna azt állítják, hogy a Zelenszkij március 13-i kijevi kórházi látogatásáról készült felvételeket egy korábbi időpontban vették fel. Szerintük a videót azért nem forgathatták márciusban, mert az elnököt kísérő nő feltehetően Inna Derusova, a február 26-án elhunyt katonai ápolónő.

„Kiderült, hogy az ukrán elnök március 13-i, sebesült katonákkal való találkozásáról közzétett videó hamisítvány. A videót még februárban, Inna Derusova halála előtt rögzítették”

– írta az RT március 13-án közzétett orosz nyelvű tweetjében.

Csakhogy.

A France24 tényellenőrei megnézték az RT állításait, és kiderült róluk, hogy igen gyengén kivitelezett álhírgyártásról van valójában szó. A mellékelt videón ugyanis valóban egy szőke ukrán asszony látható, de ezzel így nagyjából véget is értek a hasonlóságok közte, és a harcok kezdetén valóban hősi halált halt Inna Derusova között. A felvételen szereplő asszony nem más, mint Tatjána Osztascsenko dandártábornok, akinek – azon túl, hogy nem is különösebben hasonlít az elhunyt Derusovára – igen egyértelműen látszik mind a tábornoki rangjelzése (Derusova őrmesteri rangban szolgált), mind a névtáblája (ezen olvasható az Osztascsenko név).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.