A román kormányfő megerősítette: húsz éve megbüntették ittas vezetésért

A miniszterelnököt az Egyesült Államokban rabosították két napra alkoholos befolyásoltság alatti vezetésért.

2021. augusztus 11., 15:32

Szerző:

Florin Citu román kormányfő megerősítette: húsz évvel ezelőtt ittas vezetésért büntették meg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányait végezte. A miniszterelnököt a szerdai kormányülés után szembesítették az újságírók azzal a sajtóértesüléssel, miszerint 2000-ben két napra fogdába zárták és megbírságolták az amerikai hatóságok, amiért alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetett.

Citu elmondta, ittas vezetés miatt róttak ki rá súlyos (a sajtóban megjelent információk szerint ezerdolláros) pénzbírságot, amit kifizetett. Arra a kérdésre, hogy miniszteri kinevezése előtt tájékoztatta-e az esetről pártja elnökét és az államfőt, Citu azt hangsúlyozta: egy húsz éve történt hibáról van szó, amiért súlyos árat fizetett, az autóját is el kellett adnia, egy évig gyalog kellett járnia. „Gondolhatják, az ilyesmire nem büszke az ember, de hát ez van” – jegyezte meg Citu. Hozzátette: kihágásról (nem bűncselekményről) volt szó, és Romániában is előfordult, hogy közlekedési vétségekért megbírságolták.

A román kormányfő megjegyezte: érdekes, hogy ez a történet nem a szociáldemokraták elleni négy választási kampány valamelyikében, hanem saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökségért folytatott választási küzdelemben került nyilvánosságra. A bukaresti jobbközép koalíció legnagyobb pártja, a PNL szeptember 25-én tartja tisztújító kongresszusát, amelyen éles küzdelem várható a pártelnöki tisztségért a pártot négy éve vezető, újrázni készülő Ludovic Orban képviselőházi elnök és kihívója, Florin Citu miniszterelnök között.

(Kiemelt kép: 2019. október 30-i kép Florin Citu bukaresti szenátorról a román parlamentben. Klaus Iohannis államfő 2020. február 26-án Citut bízta meg kormányalakítással. Az eddig ügyvivő pénzügyminiszteri tisztséget betöltő 47 éves szenátor a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke. Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA)