A román kormány is követi a magyar mintát

Sürgősségi rendelettel teszi lehetővé a banki hitelek törlesztésének ideiglenes felfüggesztését a román kormány a magas infláció miatt bajba jutott magánszemélyek és vállalkozások számára – jelentette be Nicolae Ciuca miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

2022. június 29., 14:56

Szerző:

Az intézkedés annak a Támogatás Romániának elnevezésű, 17,3 milliárd lej (1386 milliárd forint) keretösszegű szociális és gazdaságösztönző csomagnak a része, amelyről még áprilisban állapodtak meg a bukaresti kormánypártok. A koronavírus-járvány idején 2020 tavaszán meghirdetett hiteltörlesztési moratóriumhoz hasonlóan most egytől legfeljebb kilenc hónapos időszakra igényelhető a törlesztés felfüggesztése.

A halasztásra azok a cégek jogosultak, amelyek legalább 25 százalékos visszaesést könyveltek el az utolsó három hónapban 2021 azonos időszakához képest. A magánszemélyeknek akkor igényelhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, ha kérelmükhöz saját felelősségre adott nyilatkozatot mellékelnek arról, hogy átlagos havi kiadásaik legalább 25 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

A törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatokat tőkésítik és szétosztják a törlesztés fennmaradó időszakára, tehát a későbbi törlesztőrészletek nagyobbak lesznek az eredetieknél. Kivételt a fiatalok otthonteremtését támogató, Első otthon nevű kedvezményes jelzáloghitel-program képez, amelynél a moratórium idejére jutó kamatokból (további kamatterhek nélkül) külön törlesztőrészletet képeznek, ennek 60 egyenlő részletben történő visszafizetésére pedig a pénzügyminisztérium kiterjeszti az állami hitelgaranciát. Romániában májusban 14,5 százalék volt az éves inflációs ráta.

(Kiemelt képünk: Bukarest, 2022. április 10. Nicolae Ciuca román miniszterelnök, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) újonnan megválasztott elnöke beszédet mond a párt rendkívüli kongresszusán Bukarestben 2022. április 10-én. A PNL rendkívüli tisztújító kongresszusát azt követően hívták össze, hogy április 2-án lemondott a román kormánykoalícióban részt vevő párt elnöki tisztségéről Florin Citu korábbi miniszterelnök, aki mindössze fél évig töltötte be a pártelnöki tisztséget. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió pénteken a helyi rendőrségre hivatkozva.