A Politico szerint a magyarok futtatták zátonyra az EU kiállását Donald Trump ellen

2017. december 16., 17:17

Szerző:

Magyarországon múlott, hogy az EU nem fogadott el egy nyilatkozatot, amely elítélte volna Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem elismeréséért Izrael fővárosának – szellőzteti meg hírlevelében a Politico. A lap egyik újságírójának két magas rangú brüsszeli diplomata is úgy nyilatkozott, hogy a határozat elfogadása Magyarország ellenállásán hiúsult meg. „Az EU már nem egységes Trumppal szemben” – fanyalgott az egyikük. A Politicónak az egyik forrása azt is elárulta, hogy Magyarország kérte a V4 másik három tagországát, hogy szegődjön társául az ellenállásban, de ezt végül sem Szlovákia, sem Csehország sem Lengyelország nem tette meg. Így nem mellesleg újra bizonyságot nyert, hogy az Orbán-kormány reményeivel szemben a V4 egysége csak illúzió. 

Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter cáfolta, hogy Magyarország megvétózott volna bármiféle határozatot. Szerinte szöveg sem készült, amelyet elfogadhattak volna. 

Hétfőn egyébként Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök elutazik Brüsszelbe találkozni a 28 EU-tagország külügyminiszterével. Aligha lesz egy szívélyes találkozó.