A Pfizer és az AstraZeneca vakcinája is véd az indiai mutáció ellen

A jó eredményhez az oltás mindkét dózisát fel kell venni. 

2021. május 23., 12:25

Szerző:

Aki mindkét dózist megkapta a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcinájából, abban megfelelő védelem alakulhat ki a koronavírus indiai variánsával szemben az Angol Közegészségügyi Hatóság (PHE) legújabb tanulmánya szerint – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy akár tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel is átvészelhetik a betegséget.

A kutatáshoz 12 675 mintát vizsgáltak meg április 5-e és május 16-a között, ezek közül 1054-ben volt jelen az indiai variáns. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a második adag Pfizer a beadása után két héttel 88 százalékos védelmet tudott biztosítani az indiai mutánssal szemben, a második AstraZeneca után két héttel pedig 60 százalékos védelem alakul ki. Akik azonban csak az első oltást kapták meg a Pfizerből vagy az AstraZenecából, náluk csupán 33 százalékos hatékonyságot mutatott a vizsgálat.

A különbséget azzal magyarázzák, hogy az AstraZeneca oltóanyagát később kezdték el alkalmazni, mert először a Pfizert engedélyezték. Más adatok pedig arra utalnak, hogy az AstraZenecánál kicsivel lassabban alakul ki a teljes védettség.

(Kiemelt kép: MTI | Balázs Attila)