A pazarlás ellen

2016. március 15., 11:37

Miközben a világ össznépességének több mint tíz százaléka éhezik, a fejlett országokban az élelmiszereknek körülbelül egyharmadát kidobják. Nemrég Franciaországban elfogadták azt a törvényt, amely a nagyobb szupermarketeket arra kötelezi, hogy az üzleteikben megmaradó élelmiszereket – a termékek minőségétől függően – jótékonysági szervezeteknek, illetve állati takarmányozásra ajánlják fel. Azt remélik, ezzel sikerül gátat vetni a mértéktelen élelmiszer-pazarlásnak, s példájukat más országokban is követik. A Tesco nagy-britanniai üzletlánca máris csatlakozott a francia kezdeményezéshez.

Magyarországon hivatalos becslések szerint évente 1,8 millió tonna (!) élelmiszer kerül szemétbe. Ennyi élelem bölcsebb felhasználásával megszüntethető lenne az egyre súlyosabb gyermekéhezés. Szakemberek szerint azonban a francia törvényt nálunk nehéz lenne alkalmazni. A hazai élelmiszerboltok ugyanis a szavatossági idő letelte előtt nem szelektálják ki a termékeket, hanem akciós áron még eladják azokat. Kérdés az is, helyes-e kötelezővé tenni az adakozást – kérdeztük a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-t. Maczelka Márk kommunikációs vezető a 168 Órának írásban válaszolta, a francia törvényt nem szeretnék kommentálni, de a jótékonykodás számukra is fontos: „Húsz éve rendszeresen eljuttatjuk termékeinket a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, amelyet stratégiai partnerünknek tekintünk.”

Emellett a SPAR Magyarország 101 állatvédelmi alapítványnak is adományoz állati fogyasztásra még alkalmas zöldségeket, gyümölcsöt, pékárut, tejet és húskészítményeket. Maczelka hozzátette: „Az adományozásra nem kerülő élelmiszer-melléktermékeket 2010 óta biogázüzemben hasznosítjuk. Ezt a technológiát az élelmiszer-kereskedelmi láncok közül elsőként mi alkalmaztuk. Az így képződő környezetbarát zöldenergia több mint héromszáz háztartás éves áramfogyasztását fedezi.”