A nyugdíjkorhatár emelését javasolják

Az elöregedő társadalom, az infláció és a koronavírus okozta gazdasági problémák miatt felül kellene vizsgálni a nyugdíjrendszert. A szakértők szerint szükségszerű a nyugdíjkorhatár emelése.

2022. október 14., 06:55

Szerző:

A nyugdíjkorhatár emelését javasolja a Mercer és a CFA Institute a 44 ország nyugdíjrendszerét összehasonlító elemzésükben – írja a napi.hu.

Így csökkentenék az állami kiadásokat

A nyugdíjkorhatár emelésével az államok két legyet üthetnek egy csapásra: amellett, hogy reagálnak a várható élettartam emelkedésére, csökkentik az állami nyugdíjkiadásokat.

A nyugdíjrendszerek javítására a tanulmány azt javasolja, hogy vonjanak be több munkavállalót – azokat is, akik nem hagyományos alkalmazotti munkarendben dolgoznak – az állami rendszerbe, mivel fel kell ismerni, hogy az egyének rendszerint nem tesznek félre elegendő összeget felülről érkező automatikus elvonás híján. Emellett arra buzdítják az egyes országokat, hogy biztassák az idősebbeket a magasabb munkaerő-piaci részvételre, ami növelné megtakarításaikat, a nyugdíjas évek folyamatos növekedésének is korlátot szabhatna, de csökkenteni kellene a nemek közötti, valamint az egyes kisebbségi csoportokat érintő nyugdíjkülönbségeket is.

A tanulmány készítői felhívták a figyelmet, hogy különösen aktuális a nyugdíjrendszerek felülvizsgálata, miután a koronavírus, valamint az elöregedő társadalmak problémája is lyukat ütött rajtuk. Ráadásul az egyre emelkedő infláció és a több eszköztípus esetében is csökkent befektetési hozamok is extra nyomást gyakorolnak a nyugdíjrendszerekre.

(Kiemelt fotónk illusztráció: a kézbesítő a pénzt számolja a nyugdíjasnak. MTI Fotó: Varga György)

 

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.