A német külügyminiszter szerint azonos a német és a francia érdek Kínával kapcsolatban

Jelentéktelenek a különbségek az egyes európai uniós tagországok Kína-politikája között, hiszen egységes stratégiát követnek a fő kérdésekben, jelentette ki csütörtökön Annalena Baerlock német külügyminiszter újságíróknak kínai látogatásán.

2023. április 13., 19:42

Szerző:

Továbbá az uniós tagországok nem hunyhatnak szemet a Kína és Tajvan közötti feszültségek felett, mert gazdaságilag sebezhetők, és ebből a szempontból - de a világgazdaság szempontjából is - az volna a legrosszabb végkifejlet, ha e feszültségek katonai konfliktusba torkollanának - tette hozzá.

Baerbock megjegyzéseiben, amelyeket az északkelet-kínai Tiencsinben tett - volt számos utalás a múlt héten pekingi látogatáson járó majd a témában utólag is nyilatkozó Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseire. Macron ugyanis kijelentette például Tajvannal kapcsolatban, hogy az EU-nak nem szabad belekeverednie egy olyan válságba, amely nem érinti. Aztán felszólította az EU-t, hogy helyezkedjen a Washingtonétól függetlenebb álláspontra Tajvan ügyében, mert szerinte az uniónak azonos távolságot kell tartania Kínától és az Egyesült Államoktól.

Baerbock azt mondta: a francia elnök szerdán ismét csak azt hangsúlyozta, hogy Franciaország Kína-politikája pontról pontra tükrözi az EU Kína-politikáját. A különbségek ellenére az EU egyik erőssége az, hogy nem csak közel állunk egymáshoz, hanem közös stratégiai megközelítést alkalmazunk a fő kérdésekben, amikor az érdekünkről és az értékeinkről van szó – jegyezte meg. Baerbock rendkívül fontosnak nevezte a francia államfő és az európai bizottsági elnök, Ursula von der Leyen egyidejű kínai látogatását.

Kifejtette, hogy Németországnak és Franciaországnak lehetetlen volna eltérő álláspontot képviselnie Kínával kapcsolatosan, mert a két ország ugyanannak az EU-s belső piacnak a része, és Kína ennek a blokknak a fő kereskedelmi partnere. „A globális kereskedelem 50 százaléka a Tajvani-szoroson, a félvezetők 70 százaléka szintén a Tajvani-szoroson halad át, tehát a szabad áthaladás a mi gazdasági érdekünk is” – húzta alá Baerbock.

(Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)