A NASA polipokat küldött az űrbe Hawaiiról

Az űrhajósok egészségének megőrzésében segíthet a polipokról szóló kutatás.

2021. június 22., 16:49

Szerző:

Több tucat polipot küldött az űrbe a NASA júniusban, adta hírül az AP News. A polipokat a Hawaii-i Egyetem Kewalo Tengeri Laboratóriumában nevelték fel kutatási célokkal. 

Jamie Foster kutató azt vizsgálja a NASA kísérletének segítségével, milyen hatással van a polipok egészségére az űrutazás, annak reményében, hogy többet megtudhasson az emberi szervezet űrben való megerősítéséről. 

A polipok szimbiózisban élnek természetes baktériumokkal, amik segítenek a fény kibocsátó mechanizmusuk működésében. A mikor az emberi test alacsony gravitációs erővel találkozik, olyankor megváltozik a baktériumokkal való kapcsolata, ezért tudhatnak meg többet a polipok szervezetének reakcióiból az űrhajósok egészségéről.

„Ahogy több és több időt töltenek az asztronauták az űrben, az immunrendszerük elkezd diszfunkcionálisan, azaz nem megfelelően működni. Az immunrendszerük nem ismeri fel olyan könnyen a baktériumokat és ezért könnyebben lesznek betegek” – mondta Foster.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Biosphoto via AFP | Sergio Hanquet)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.