A miniszterelnök züllött múltja

Összecsaptak a viharfelhők a brit miniszterelnök, David Cameron feje fölött. Konzervatív pártjának korábbi elnökhelyettese, Lord Ashcroft életrajzot jelentetett meg róla, amelyben Cameron botrányos egyetemi éveiről számol be. Oxfordban drogoztak, ízléstelen beavatási szertartásokat tartottak, valamint szó esik egy disznó és a miniszterelnök kapcsolatáról is.

2015. szeptember 23., 19:00

Szerző:

A Daily Mail sorozatban publikált részleteket Lord Ashcroft könyvéből, amelyben David Cameron miniszterelnök egyetemista korszakáról mesél.

A kormányfő egykori párttársának állítása szerint Cameron elképesztő események részese volt az Oxfordban töltött évek alatt.

A milliárdos Ashcroft, aki mintegy nyolcmillió fonttal támogatta saját pártját, a Torykat, többek között drogozással és züllött életmóddal vádolja David Cameront. Állítása szerint oxfordi évei alatt a miniszterelnök tagja volt számos kétes társaságnak, így például az úgy nevezett Flam Clubnak, ahol rendszeresen marihuánafüstöléssel múlatták az időt.

Egy másik csoport a II. Edward szeretőjéről, Piers Gavestonról elnevezett vacsoraklub volt, amelynek meglehetősen bizarr beavatási szertartása volt. Ashcroft állítása szerint az egyik parlamenti képviselő olyan fényképet látott, amelyen Cameron a beavatás részeként „egy kényes testrészét helyezte be egy döglött disznó szájába”.

A számtalan kínos állításra Ashcroft egyetlen közvetlen bizonyítékot sem hoz fel, ugyanakkor elismeri, hogy rossz viszonyban van Cameronnal, mivel a miniszterelnök – ígéretével ellentétben – a 2010-es választási győzelem után nem osztott számára szerepet a koalícióban és nem kínált fel neki hozzá méltó állást. „A külügyi hivatalban akart adni egy jelentéktelen posztot, aminél az is jobb lett volna, ha nem ajánl fel semmit” – írja Ashcroft.

A Downing Street 10. nem kívánja kommentálni a könyvet, amelyet a „személyes bosszú” vezérelt. A kormányfő szóvivője arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy Cameron tervezi-e rágalmazásért feljelenti Ashcroftot. „A szerzőnek oka volt megírni a könyvet. A miniszterelnök az ország irányítására koncentrál” – nyilatkozta a szóvivő.

A kormányfő barátai és egykori egyetemi társai cáfolják, hogy Cameron tagja lett volna bármilyen züllött, iszákos, drogozó társaságnak vagy hogy részt vett volna az említett bizarr beavatási ceremóniákon az oxfordi egyetemen. „Totális baromság, amiket Ashcroft állít” – mondta egyikük.


Annyi viszont biztos, hogy a Daily Mail két héttel a Toryk szokásos őszi kongresszusa előtt hozott le részleteket a könyvből.

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Még több Nagy-Britanniával kapcsolatos írást olvashat az

Angolosan.huweboldalon.