A mariupoli védők felhagytak a város védelmével

Az Azov ezred vezetője közleményben tudatta, hogy felhagynak Mariupol védelmével.

2022. május 20., 17:38

Szerző:

„Mariupol védelmének 86. napja. A magasabb katonai vezetés parancsot adott az életek megmentésére és a helyőrség katonáinak jólétének megőrzésére, valamint a város védelmének beszüntetésére. A nehéz harcok, a bekerítés közbeni védekezés és az utánpótlás hiánya ellenére folyamatosan igyekeztünk a számunkra legfontosabbakért tenni. Nevezetesen a civilekért, a sebesültekért és a harcban elesettekért. A civileket sikerült evakuálnunk, a sebesültek megkapták a szükséges orvosi ellátást, és sikerült evakuálnunk őket, hogy visszaszállítsák őket az ukrán ellenőrzés alatt álló területekre. Ami az elesett hősöket illeti, még nincs vége a folyamatnak. Remélem, hogy a közeljövőben a hozzátartozók és egész Ukrajna tisztességgel eltemetheti őket. Dicsőség Ukrajnának” – közölte az Azov ezred vezetője a BBC szerint.

Denisz Prokopenko alezredes, az Azov ezred, az ukrán fegyveres erők azon egységének vezetője, amely az Azovsztal acélművet védi a Mariupol városában. Prokopenko videót tett közzé a közösségi médiában, miután a kijevi kormány bejelentette, hogy befejezi a terület védelmét.

Oroszország szerint mintegy kétezer katona adta meg magát az erőinek – ez a szám hasonló a brit védelmi minisztérium által közzétett becslésekhez.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Andrey BORODULIN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.