A magyar külügy egyelőre nem lép ukrán fronton

Az amerikaiak elmennek, az EU-s országok maradnak Ukrajnában.

2022. január 24., 13:34

Szerző:

„Egyelőre nem tervezzük sem a kollégák hazahívását, sem pedig az utazási tanácsok módosítását” – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Telex megkeresésére az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban. A tárca ugyanakkor nem fejtette ki, hogy a magyar diplomácia tett-e vagy tervez-e bármilyen védelmi, elővigyázatossági intézkedést az ukrán külszolgálatokon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőre virradóan az Egyesült Államok felszólította az ukrajnai nagykövetségen dolgozó diplomaták családtagjait, hogy hagyják el Ukrajna területét. Mindezt arra hivatkozva jelentette be az USA külügyi tárcája, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az orosz katonai akció és az Egyesült Államok nem tudja biztosítani, hogy azonnal evakuálja minden állampolgárát az országból. 

Az Európai Unió viszont egyelőre nem követi az amerikaiak példáját. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozatában azt mondta, 

„Nincs szükség az ukrán-orosz határon kialakult helyzet dramatizálására, és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videokonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést” – mondta. 

 A hírek szerint Oroszország 100 ezres hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határnál, hogy háborút indítson a szuverén állam ellen, ezzel megakadályozva az ország NATO-csatlakozását. Az oroszok tagadják az ukrán megszállás lehetőségét, de ez a Krím-félsziget elfoglalása után minimum megkérdőjelezhető.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond Székesfehérváron 2021. augusztus 26-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.