A magyar kormány kiállt Lengyelország mellett a lengyel-EU vitában

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az európai parlament szélsőséges véleménye és majdnem minden tagországban a saját alkotmányt összefésülik az uniós joggal. 

2021. október 21., 10:48

Szerző:

– Magyarország álláspontja: a lengyel Alkotmánybíróság döntését tiszteltben kellene tartani – közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón; a miniszter szerint nem történt újszerű fejlemény, a nemzeti jog és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták mindig is meghatároztak az EU történetét. 

Gulyás kritizálta az Európai Biztottság elnökét: szerint Urusla Von der Leyen nincs tisztában azzal, hogy az uniós jog szerződésében nem rögzítették az uniós jog elsőbbségét, ezt az Európai Bíróság gyakorlata alakította ki, amit a tagországok is elismernek. Felhívta a figyelmet: 

van olyan alkotmányos szabályozás, amelynek egy egy része uniós jog felett áll,

erre francia, cseh, spanyol és német jogból idézett példákat. 

Emiatt leszögezte: ugyanaz azt a vizsgálatot, amit a lengyel alkotmánybíróság elvégzett, minden tagállamnál megtalálhatunk. Szerinte a lengyel Ab véleménye legitim, főleg az a szempont, hogy az alkotmány lényegi rendelkezései nem sérülhetnek az uniós jog miatt, és az uniós jog csak az átruházott jogok esetében nem sérühet.

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság diplomáciai felháborodása ékes bionyítéka a kettős mércének és bizonyítéka, hogy olyan országok szólalhatnak meg az EU-ban, amelyek a föderációt támogatják. Elmondta, hogy a magyar alkotmánybíróság is hozott ilyen döntést, méghozzá a 22/2016-os döntésről van szó. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Máthé Zoltán)