Belebukhat Erdogan a gazdaság rossz teljesítményébe

114. helyre szorult vissza a török szabadkereskedelmi index

2022. február 20., 09:04

Szerző:

177 országból 114. helyre indexálta a török gazdaságot a kereskedelem szabadsága alapján az amerikai Heritage Foundation 2022-es jelentése – írja az Ahval News. A török hírportál beszámolója szerint a tavalyi évhez képest 31 helyet csúszott vissza ezen a skálán a török gazdaság.

Az ország összességében 56,9 pontot kapott a 100-ból, és a "többnyire nem független" minősítést nyerte el a szabályozások hatékonyságát, a jogállamiságot és a nyitott piacot értékelő index szerint.

A hatalmas visszaesésről szóló jelentés az egyre növekvő infláció és különösen sérülékeny líra idején érkezett. A líra 44 százalékpontot veszített a dollárral szemben értékéből 2021-ben, így a legrosszabbul teljesítő komolyabb valuta kétes címét nyerte el, Recep Tayyip Erdoğan elnök pénzügypolitikája miatt. Mindeközben az infláció Törökországban két évtizedes magasságokba emelkedett, így előző hónapban már 48,7 százalékos volt a hivatalos adatok szerint.

 (Kiemelt kép: Anadolu | Murat Cetimuhur)

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.