A lengyel vizsgálat megállapította, hogy a Pegasus miatt tisztességtelenek voltak a 2019-es választások

A lengyel kormánypárt korábban tagadta, hogy ellenzéki politikusok ellen használták volna a Pegasus kémprogramot a 2019-es választási ciklusban.

2023. szeptember 8., 12:19

Szerző:

A lengyel szenátus nyilvánosságra hozta a Pegasus kémprogram vizsgálatának eredményeit, eszerint a szoftvert használók „súlyosan megsértették az alkotmányos normákat”, amikor 2019-ben politikai célokra használták fel a programot, és emiatt az akkori választások tisztességtelenek voltak. A vizsgálóbizottság jelentése szerint már a Pegasus beszerzése is illegális volt, és azt is kilátásba helyezték, hogy felelősségre vonhatják a kémszoftvert használó jelenlegi és volt lengyel minisztereket – írja a Telex.

A Pegasus egy kiberfegyver, vagyis olyan eszköz, amellyel befolyásolni lehet mások viselkedését – mondta a Pegasus Felügyelőbizottság elnöke, Marcin Bosacki. A lengyel kormánypárt a jelentések szerint korábban elismerte a Pegasus megvásárlását, de tagadta, hogy ellenzéki politikusok ellen használták volna a 2019-es választási ciklusban.

2021. július 18-án jelent meg „Lelepleződött egy durva izraeli kémfegyver, az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek vele” címmel a Direkt36 cikke a Telexen, és ezzel párhuzamosan a Pegasus nevű izraeli kémszoftverről szóló tényfeltáró anyagok kerültek címlapra az amerikai Washington Posttól a francia Le Monde-on át a brit Guardianig. 

A leleplezés egy több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó, kiszivárgott célpontlistán alapult. Ezeket a számokat célozták meg az izraeli NSO Group kliensei – külföldi államok különféle szervei – a kémszoftverrel, mely képes a mobilkészülékeket távolról feltörve azok minden adatához hozzáférni, valamint a kamerát és mikrofont titokban bekapcsolni. Ezzel a technológiával világszerte közel 200 újságírót figyeltek meg Mexikótól Magyarországon át Indiáig, a történteket a Telex videóban foglalta össze:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországról is működtettek izraeli kémszoftvert. 

(Kiemelt képünkön: NSO Pegasus illusztráció. fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)