A lengyel ügyészség Brüsszelhez fordul a jogállamiság megsértése miatt

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a lengyel ügyészség (Prokuratura Krajowa) vezetői a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt – olvasható a varsói intézmény honlapján hétfőn közzétett közleményben.

2024. január 15., 13:34

Szerző:

A dokumentumban aláhúzzák: az EB korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor – mint írják – „kirívó módon sérül” a jogállamiság Lengyelországban, hallgat.


A levelet a közlemény szerint az ügyészség élén álló főügyészhelyettesek fogalmazták meg. A lengyel ügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főügyész alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese, Dariusz Barski áll.


A levelet az követően írták, hogy Bodnar pénteken kísérletet tett Barski leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.


A hétfői ügyészségi közleményben aláhúzzák: Bodnar lépése az Európai Unió (EU) érdekeit sértheti, mivel a testület az EU-t érintő bűncselekmények vizsgálatával is foglalkozik. Az ügyészség képviselői ezért azt kérik az uniós szervektől, hogy „tegyék meg a szükséges lépéseket a törvényi előírások lengyelországi megsértésének megakadályozása érdekében".


A Barski leváltására tett kísérlet törvénysértő, mert az államfő jóváhagyása nélkül történt – hangsúlyozzák. A lépés destabilizálja az ügyészségi munkát, jelentősen csökkentheti az EU területén tartózkodó lengyel állampolgárok, valamint a Lengyelországba érkező uniós állampolgárok jogi védelmét, valamint a lengyelországi belbiztonság szintjét – áll a közleményben.


A dokumentum szerint az ügyészséggel szembeni „merénylet" sérti a demokratikus jogállam alapjait és az ügyészek függetlenségét is, és a feszült nemzetközi helyzet időszakában megbénítja az intézmény működését.


A Barskit érintő lépést péntek este Robert Hernard, a főügyész egyik helyettese bírálta a Bodnarral személyesen folytatott beszélgetésben, amelyről mobiltelefonnal videófelvételt rögzített. A videó később a közösségi médiában megjelent. Bodnar emiatt hétfőn fegyelmi eljárást indított a 2010 óta a posztot betöltő Hernarddal szemben.


Barskival és Hernarddal hétfő reggel Andrzej Duda államfő egyeztetett. Ezt követően az államfői hivatal közölte: az elnök szerint az érvényes előírások alapján továbbra is Barski az ügyészség vezetője.

(Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.