A lengyel katolikus vezetők szerint erkölcstelen az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinája

Azért, mert abortált magzatok sejtvonalait használták fel. A brit-svéd vakcina gyártója már tavaly ősszel cáfolta ezt az állítást.

2021. április 14., 15:48

Szerző:

Erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinái, mert a gyártása közben abortált magzatok sejtvonalait használták fel – állítja a lengyel püspöki kar kötelékében működő bioetikai szakértői csoport. A szakértők szerint e két vakcina valamelyikével is beolthatják magukat a hívek akkor, amikor nincs lehetőségük különféle oltóanyagok közül választani.

Az egyházi szakértők szerint a katolikusoknak nem lenne szabad beleegyezni a két vakcinával történő oltásba, hiszen léteznek a koronavírus elleni más, erkölcsi kétségeket nem ébresztő oltóanyagok.

Józef Wróbel lublini segédpüspök elmondta: erkölcsi vétek elkövetése nélkül élhetnek a két oltóanyaggal azok a hívek, akik nem választhatnak más vakcinát, de be kell oltatniuk magukat, akár munkaügyi kötelességekből fakadóan, akár saját vagy mások egészségének megvédése miatt. Az ilyen kivételek az egyházi tanítás szerint azzal indokolhatók, hogy a beoltatás nem egyenlő a terhességmegszakításban történő közvetlen részvétellel, valamint az abortusz helyeslésével, illetve kikényszerítésével sem.

A kifogásolt vakcinákkal beoltottaknak azonban a számukra elérhető módon

hangot kell adniuk tiltakozásuknak az erkölcstelen módon előállított biológiai anyag felhasználása ellen.

A folyamatban lévő, az Európai Bizottság által engedélyezett oltóanyagokat, köztük az AstraZeneca és a Johnson & Johnson által gyártottakat is felhasználó lengyelországi oltási kampányban egyelőre nem lehet különféle típusú vakcinák közül választani.

Az AstraZeneca már tavaly ősszel, a vakcina kutatási szakaszában cáfolta, hogy abortált humánmagzatból származó sejtvonalakat használt volna fel a vakcina fejlesztésekor. Az erről szóló információk az egyik közösségi portálon terjedtek, kiderült azonban, hogy a Bristoli Egyetem kutatóinak egyik vizsgálatáról volt szó, amelynek során még a vakcina alkalmazása előtt azt nézték meg, hogy az AtraZeneca oltóanyaga hatékony-e. A bristoliak ehhez a vizsgálathoz valóban olyan sejtvonalat használtak, amelyet még a hatvanas években abortált magzatból nyertek ki.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA | Neill Hall)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.