A lemondásán gondolkozik Ferenc pápa

A katolikus egyházfő kanadai látogatásáról hazatérőben nyilatkozott szombaton újságíróknak. Ismét elmondta, nem kizárt, hogy egészségi állapota miatt lemondjon, mindenesetre mostantól sokkal kevesebbet fog külföldre utazni.

2022. július 30., 17:27

Szerző:

A térdproblémája miatt kerekesszékbe kényszerülő 85 éves egyházfő azt mondta: bár most még nem tervezi, de továbbra is lehetségesnek tartja, hogy lemond, és nem lesz élete végéig pápa. Lehet, hogy holnapután már gondolkodni fog ezen – tette hozzá. Viszont azt már most biztosan tudja, hogy nem tud olyan intenzitással látogatásokat tenni a világban, mint eddig. Az egyházat inkább már csak a Vatikánban akarja szolgálni.

Elmondta még, hogy egy műtét esetleg segítene a térdén, de alig több mint egy éve volt vastagbélműtétje, és nem akar újra „kés alá menni”. „A fő probléma az altatás, azzal nem lehet játszani” – fűzte hozzá.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa találkozik az őslakosokkal a Nakasuk iskolában, a kanadai Nunavutban, Iqaluitban. Fotó: Vatican Media / Catholic Press Photo / HANS LUCAS)