A legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott zártosztályra került a koppenhágai ámokfutó

Bűnösnek találta és egy zárt intézményben határozatlan idejű pszichiátriai kezelésre kötelezte egy koppenhágai bíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly a dán főváros egyik bevásárlóközpontjában lövöldözött és három embert megölt.

2023. július 5., 17:58

Szerző:

A TV 2 dán televízió jelentése szerint a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a most 23 éves elkövető előre megfontolt szándékkal nyitott tüzet az áruházban. A férfit valamennyi vádpontban bűnösnek találták. Az elítélt a Koppenhága déli külvárosában található Field's bevásárlóközpontban kezdett lövöldözni tavaly júliusban, a támadásban két 17 éves fiatal – egy fiú és egy lány –, valamint egy 46 éves férfi vesztette életét, 27-en pedig megsérültek.

Az ámokfutót percekkel a támadás után őrizetbe vették az épület előtt. Az ellene indított eljárás során beismerte tettét, de azt állította, hogy mentális betegségtől szenvedett a bűncselekmény idején. A férfit egy olyan magas biztonsági fokozatú, zárt pszichiátriai intézményben helyezik el, amelyet a legveszélyesebb, pszichiátriai betegséggel diagnosztizált bűnelkövetőknek tartanak fenn. Az ítélet nem jogerős, az elítéltnek két hete van fellebbezni.

(Kiemelt képünkön:Egy rendőrnő biztosítja a koppenhágai Field bevásárlóközpont előtti területet 2022. július 5-én, két nappal a halálos lövöldözés után, amikor három embert megölt és többeket megsebesített egy 22 éves férfi. Fotó: SZERGEI GAPON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.