A kínai külügy hirtelen békésebb hangot ütött meg Fudan-ügyben

A kínai külügyminisztérium szerint a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának terve minden fél érdekét szolgálja, és összhangban áll az aktuális trendekkel.

2021. június 7., 16:41

Szerző:

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: a kínai egyetem budapesti kampuszának terve a cserekapcsolatok fontos platformját jelenti, írja az MTI.

Rövid nyilatkozatában a külügyminiszter reagált a budapesti kampusz megépítése ellen szombaton Budapesten rendezett demonstrációra is. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy

„Magyarországon az érintettek objektív, ésszerű és tudományos megközelítést alkalmaznak az emberek közötti normális cserekapcsolatok átpolitizálása és megbélyegzése helyett”,

fenntartva a kétoldalú baráti viszonyt és együttműködést.

Korábban a budapesti kínai nagykövetség is közleményt adott ki a tüntetések kapcsán. Eszerint hazugságok és hamis információk hangzottak el szombaton Karácsony Gergely beszédében, valamint arra kérték a főpolgármestert, hogy maradjon úriember, és ne viccelődjön Kínával, illetve ne avatkozzon bele fényes nappal egy másik ország belügyeibe.

A szombati tüntetésről szóló tudósításunkat és fotógalériánkat itt tekintheti meg.

(Kiemelt kép: AFP | Greg Baker)