Peking szerint Karácsony durván beavatkozott Kína belügyeibe

A budapesti kínai nagykövetség közleménye szerint hazugságok és hamis információk hangzottak el szombaton a főpolgármestertől. Azt tanácsolták Karácsony Gergelynek, hogy maradjon úriember és ne viccelődjön Kínával.

2021. június 7., 08:08

Szerző:

Reagált Kína budapesti nagykövetsége a szombati, Fudan Egyetem elleni tüntetésre. Egyebek mellett azt írták, hogy június 5-én „egyes budapesti politikusok” téves megjegyzéseket tettek a kínai–magyar baráti együttműködésről, és megtámadták Kína politikai rendszerét, valamint Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét – írja a hvg.hu. Hozzátették, hogy „a beszéd” tele volt ideológiai előítéletekkel, ami a „szembeszegülésre buzdít”.

A nagykövetség szerint ez Kína belügyeibe való durva beavatkozás és szabotálja a két nép baráti együttműködését. „Erősen tiltakozunk, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük ezt” – közölték. Hozzátették, hogy Kína az „egész emberiség számára fenntartja a béke, a fejlődés, a tisztesség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit”, amelyek szerintük különböznek „egyes magyar politikusok hazugságokon és hamis információkon alapuló” értékeiktől.

A nagykövetség a közleményben nem nevezte meg Karácsony Gergelyt, később azonban a közösségi oldalon már igen. Azt tanácsolták neki, hogy „legyen jó polgármester”, maradjon úriember és ne viccelődjön Kínával.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton tüntetést tartottak Budapesten a kínai Fudan Egyetem fővárosba tervezett kampusza ellen és a Diákváros megépüléséért. Az eseményen több ezren vettek részt, beszédet mondott Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is. Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

(Kiemelt kép: Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! (Budapest, 2021. június 5.) Fotó: Pozsonyi Roland)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.