'Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!'

Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely is felszólaltak a Fudan Egyetem ellen a Kossuth téren zajló tüntetésen.

2021. június 5., 16:20

Szerző:

Szombat délután a koronavírus-járvány kirobbanása után először tartottak tüntetést Magyarországon, aminek rögtön több dolog is apropót adott. A skandáló tömeget úgy tűnik, nemcsak azzal sikerült felbőszítenie a kormánypártoknak, hogy 440 milliós hitelből felhúznának a Diákváros eredeti tervét megcsonkítva egy kétes hírű kínai egyetemet, a Fudant, hanem az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvénnyel is, miszerint a bérlők a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért vehetnék meg az önkormányzati bérlakásokat, valamint Orbán azon kijelentésével is, hogy ő bérből és fizetésből élő ember lenne.  

Az esemény Facebook-oldalán szombat délutánig több mint hatezren jelezték a részvételüket, és majdnem 15 ezren érdeklődtek iránta, a szervezők menet közben arra biztattak mindenkit, hogy csatlakozzanak, és álljanak a tömeg végére. A tömeg elején, hol azt kiabálták, hogy lakásmaffia, hol azt, hogy rablóbanda, hol azt skandálták, hogy város, város, Diákváros, hol a bérlakásokat keresték Orbánon. A tüntetésen megjelent több pártnak a politikusa is, csatlakozott többek között Hadházy Ákos, Fekete-Győr András, Horváth Csaba és Szabó Tímea is.

A kormány május 21-vel részlegesen feloldotta a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett gyülekezési korlátozásokat. Ahogy a Mérce írja, a jelenlegi szabályozás szerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők maximum 500 fős rendezvényeken vehetnek részt, a legalább egy oltással rendelkezők számára viszont nincs korlátozás. A rendezést kicsit nehezítette tehát, hogy külön kellett vonulniuk az oltottaknak és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek. A Kossuth téren aztán a rendezők egyesével ellenőrizték mindenkinek a védettségi igazolványát, és csak úgy engedték az embereket a térre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára egyébként előzetesen politikai hisztériakeltésnek nevezte a szombati tüntetést. Szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. "Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában."

Nem a szombati tüntetés volt egyébként az első tiltakozás a Ferencvárosba tervezett Fudan Egyetem ellen. Néhány nappal korábban ugyanis Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, és Karácsony Gergely főpolgármester jelzésértékűen átnevezte a környék utcáit. A Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út elnevezése is Kína sokat kritizált emberi jogi ügyeire utal. Kína nem is késett sokat a válasszal: Vang Venping, a kínai külügyminisztérium szóvivője megvetésre sem méltónak nevezte a dolgot.

Jámbor András, a tüntetés szervezője, a Szikra mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje elmondta, hogy

az a végső cél, hogy 12 év után végre elkergessék Orbán Viktort és a Fideszt, de addig még rengeteg apró tettre van szükség.

"A Fudan ügye egy szimbolikus ügy is, folytatta - nem véletlen, hogy a rablóbandát és lakásmaffiát kiabáltak a tömeg elején, - mert a kormányzat egyetlen lakhatási csúcsprojektjét tapossák meg az országot eladósító Fudan kedvéért. Szerinte jövőre nem Gyurcsányról vagy Orbánról kell majd dönteni, bármit is hazudnak, hanem hogy ki akarjuk-e fosztani az oligarchákat, és a náluk felhalmozott pénzt visszaadjuk-e az embereknek, hogy megélhetésre, lakhatásra, fejlődésre és életre fordítsák.

A korábbi megszólalókhoz, Jámborhoz, Bereczki Áronhoz (Hallgatói Szakszervezet), Gede Márton és Őze Sándor aktivistákhoz képest Baranyi már rutinosabban beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy a Fudan ügye se több, se kevesebb, mint egy újabb kísérlet, hogy Orbánék szétlophassák az országot. Elmondta: az egyetem tervezett épülete tízszer akkora lesz, mint a mögötte látható Parlament. A polgármester Orbán és a Fidesz ellentmondásos ügyeire emlékeztette a közönséget. "Orbánt csak a pénz érdekli, amiért simán eladja a lelkét az ördögnek" - mondta.

"Orbán a minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni (...), mint az úgynevezett kommunisták."

Baranyi után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere adott beszédet.

“Van egy kép, ami sok milliárd embernek az emlékezetében ott él” - mondta Karácsony, a háta mögé kivetített kivágásra utalva, ami a Tienanmen téren 1989-ban a kínai tankok elé álló tüntetőt ábrázolja. Ezután emlékeztetett, hogy olyan is volt, hogy fideszes aktivisták tiltakoztak a kínai nagykövetség előtt az akkori mészárlás ellen.

“Azért vagyunk itt, hogy azokért az értékekért álljunk ki, amikért ők 32 éve tüntettek” - mondta.

“Tegyük világossá, hogy mi az, ami ellen nem tüntetünk: nem a kínai emberek ellen tüntetünk. Még csak nem is Kína ellen - bár tudjuk azt, hogy egy világ választ el minket, amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk. De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” - folytatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem is a Budapesten élő kínaiak ellen zajlik a tüntetés.

“Mi, akik itt vagyunk a téren, inkább az egyetemek mellett szoktunk tüntetni” - tette hozzá, utalva a CEU és az SzFE ügyére.

"Amit akarunk az a Diákváros, amit nem akarunk, az az adófizetők pénzéből felépített kínai elitegyetem."

Szerinte a Fudan ügye még ennél is fontosabb: a Fudanra szánt pénzből egyszer és mindenkorra fel lehetne számolni a gyerekszegénységet.

"Van valami, ami ennél is fontosabb: a Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett. (...) A Fudan-ügy a Fidesz teljes és erkölcsi öngyilkossága. Leleplezi azt, hogy minden szavuk hazugság." Beszédében még felemlegette Borkai Zsolt ügyét, a kormány kétszínűnek tartott kiállását az üldözött keresztényekért, valamint az önkormányzati elvonások is szóba kerültek.

"Nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke" - szólt oda Orbánnak később a beszédében.

Fotók: Pozsonyi Roland/168.hu